ROmedic Firme medicale Proteze si echipamente persoane cu dizabilitati

Ce trebuie sa stiu despre o proteza pentru amputatie

Ce trebuie sa stiu despre o proteza pentru amputatie
Autor: Bogdan Dimitriu

 Un pacient cu amputatie de gamba/coapsa/picior  trebuie sa stie ca achizitia unei proteze necesita putina documentare in cazul in care nimeni nu se ofera sa il informeze din momentul amputatiei, asa e la noi, motiv pentru care mi-a propus sa fac lumina astfel incat viitorul protezat sa stie ce sa ceara.

In primul rand pacientul cu amputatie trebuie sa stie ca dupa amputatie conteaza enorm modul cum isi ingrijeste bontul, iar cel mai important lucru este sa nu permita bontului sa se postureze in flexie. Unii pacienti pun perna sub bnont, tin bontul pe carja in flexie....gresit, el trebuie tras in extensie, mobilizat in toate directiile, reeducata forta musculara si nu in ultimul rand remodelat. Remodelarea bontului se face prin bandajare cu fasa elastica sau de ce nu cu un liner siliconic. Mobilizarea se face pri exercitiii simple pe pat, din diverse pozitii. Trebuie retinut ca volumul bontului post operator creste, dupa care va scadea si va scadea in continuare in volum chiar in cupa protezei pina la un nivel stabil care se va atinge in aproximativ patru ani sau mai mult dupa caz. Ideea de baza este ca bontul va pierde din volum.

Dupa 3 luni de la operatie se va prezenta pentru o proteza provizorie, eu prefer sa-i spun prima cupa, pentru ca sigur dupa prima cupa de proteza bontul va scadea si aceasta se va schimba. Deci vorbim deja de protezare. Elementele unei proteze sunt - laba piciorului, elementele de legatura sau adaptorii,elemente auxiliare( antitorsiune, shutle lock...), prongul, cupa protezei si linerul, si nu in ultimul rand sleevul (un manson deschis la ambele capete care fixeaza cupa de membrul inferior in zona superioara (se foloseste la protezele de gamba)

Laba piciorului este un element cheie intrucat asigura stabilitatea, amortizarea dar influienteaza enorm momentul de inertie (este uneori elementul responsabil de senzatia de greutate a protezei alaturi de cupa protezei). Forme variate, calitati variate, preturi dupa calitate si comfort. In general cele de carbon sunt cele mai bune, au durata de viata mare, usoare, flexibile, comfortabile. Cele ieftine se strica des datorita uzurii materialului si pus cap la cap costul fiecarei inlocuiri se iese de multe ori mai scump ca o prima investitie de calitate. dar din nou, dupa buget. 

Elementele de legatura - sunt adaptorii dar si tija protezei . In general din inox sau aliaj aluminiu dupa buget. Cele de aluminiu in general se recomanda pacientilor cu deficit muscular.

Cupa protezei - unii fac cupe de proba din plastic, nu este o greseala dar presupune un control dimensional bun la prelucare intrucat plasticu la racire are modificari dimensionale. Eu prefer sa nu ma joc cu dimensiunile si fac inclusiv prima cupa din rasina desi este putin mai scump , asa vad exact ce am de modificat la aceeasi rigiditate a materialului. In general cupele sunt elemente laminate - rasina ce umecteaza strturi de tesaturi speciale dintre care fibra de sticla, fibra de carbon...Tipul da rasina da calitatea si pretul, o rasina ieftina nu va umecta corect anumite tesaturi si atunci apar restrictii de materiale iar cupa va iesi mai grea si mai voluminoasa. O rasina ieftina tip poliester nu va avea cum sa umecteze tesatura de carbon, pur si simplu nu poate, va umecta doar bumbac si cateva tipuri de fibra de sticla, deci rezistenta va reiesi din numarul de straturi si volumul de rasina folosit, prea putin si cupa va incepe sa prezinte fisuri pe suprafata. Fisurile apar oricum la rasinile slabe intrucat acestea nu suntpentru structuri dinamice. Pentru structuri dinamice se folossesc rasini speciale. Eu folosesc tesaturi de carbon, deci automat nu am cum sa facrabat la calitatea rasinii si timppi de curing plus tratamentele de finalizare. Si nu sunt dispus in acest sens la compromisuri. Diferentele de masa intre o cupa de carbon cu rasini speciale si o cupa din poliester cu tesaturi sunt majore, jumatate sau chiar un sfert din masa totala.

Noutatea o constau cupele flexibile pe care le fac dar care se dovedesc a fi mometan mai dezavantajoase financiar.

Linerul protezei - este un manson care protejeaza bontul de frecarea cu cupa, ii da forma dar si ajuta bontul sa stea in cupa. Linerele sunt pentru vacuum sau cele cu cui pentru shutle lock (element auxiliar in care se fixeaza cuiul). Linerele pot fi din silicon, gel siliconic, termoformabile, poliuretan.

Articulatia de genunchi - doar in cazul amputatiilor transfemurale, sunt zeci de modele dar ca si clasificare sunt monoaxiale, poliaxiale, pneumatice, hidraulice, bionice....Ideal este sa plecati de la o articulatie poliaxiala, sunt printre cele mai stabile sau monoaxiala cu sistem pneumatic/hidraulic.