Screening-ul pentru cancerul colo-rectal, recomandat de la 45 de ani, în loc de 50 ani, cum prevăd ghidurile actuale

©

Autor:

Screening-ul pentru cancerul colo-rectal, recomandat de la 45 de ani, în loc de 50 ani, cum prevăd ghidurile actuale
Creșterea alarmantă recentă a cazurilor de cancer colorectal la persoanele cu vârsta sub 50 de ani i-a determinat pe cercetători US Preventive Services Task Force să modifice vârstă la care recomandă examenele de screening.
Experți au sugerat ca persoanele cu risc mediu de boală să înceapă examenele de screening la vârsta de 45 de ani, în loc de 50 de ani, cum recomandă tradițional. Cercetătorii își actualizează recomandările din 2016 și le aliniază cu cele ale Societății Americane a Cancerului, care a redus vârsta de inițiere a screeningului la 45 de ani în 2018. Modificările ghidului au fost publicate în revista JAMA.

Cancerul colorectal este una dintre cele mai prevenibile afecțiuni maligne, datorită istoriei sale naturale îndelungate de progresie și a disponibilității testelor de screening care pot intercepta și detecta boala devreme. Incidența generală a cancerului colorectal la persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste a scăzut constant de la mijlocul anilor 1980, în mare parte din cauza creșterii screeningului și a schimbării tiparelor factorilor de risc modificabili. „O creștere a incidenței cancerului colorectal în rândul persoanelor mai tinere (cu vârsta de sub 50 ani) a fost documentată de la mijlocul anilor 1990, cu 11% din cancerele de colon și 15% din cancerele rectale în 2020 care apar în rândul pacienților cu vârsta sub 50 de ani, comparativ cu 5% și respectiv 9% în 2010”, a declarat primul autor al unui editorial în JAMA care însoțește articolul despre schimbarea orientării USPSTF, Kimmie Ng, directorul Centrului pentru Cancer Colorectal Young-Onset de la Institutul de Cancer Dana-Farber.

Cauzele creșterii cancerului colorectal cu debut tânăr nu sunt cunoscute în prezent. „Scăderea vârstei recomandate pentru inițierea screeningului va face ca screeningul cancerului colorectal, care este atât de important, să fie disponibil pentru milioane de oameni mai mulți din Statele Unite și, sperăm, mai multe vieți vor fi salvate prin depistarea mai devreme a cancerului colorectal, precum și prin prevenirea cancerului colorectal”, a spus Ng.

Grupul de lucru a selectat vârsta de 45 de ani pe baza cercetărilor care arată că inițierea screening-ului la acea vârstă a evitat mai multe decese timpurii, cu o creștere relativ mică a numărului de complicații ale colonoscopiei. Noua recomandare reprezintă o schimbare importantă de politică, au scris autorii, pentru a stimula progresul către reducerea incidenței și mortalității prin cancer colorectal. Recomandarea grupului de lucru înseamnă că asigurătorii vor fi obligați să acopere procedurile preventive, cum ar fi colonoscopiile și testele de scaun concepute pentru a detecta cancerul de colon în stadii incipiente.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-05-2021 | creare: 26-05-2021 | Vizite: 374
Bibliografie
Colorectal cancer screening to begin at age 45, lowered from 50, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210518114902.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!