Sedentarismul în copilărie favorizează apariția rezistenței la insulină

©

Autor:

Sedentarismul în copilărie favorizează apariția rezistenței la insulină
Un studiu recent evidențiază legătura dintre creșterea timpului petrecut în activități sedentare încă din copilărie și un nivel crescut al insulinei în sânge, marcând o potențială cale către rezistența la insulină și complicațiile sale pe termen lung.
Realizat de universitățile din Bristol, Exeter și Universitatea din Finlanda de Est, cercetarea folosește datele proiectului Children of the 90s pentru a urmări 792 de copii între vârstele de 11 și 24 de ani. Rezultatele, publicate în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, indică o creștere de la 6 la 9 ore pe zi în activități sedentare și o asociere directă cu niveluri mai înalte de insulină înainte de masă, accentuată în rândul tinerilor supraponderali sau obezi.

Pe de altă parte, studiul subliniază beneficiile activității fizice ușoare, care, practicată în medie 3-4 ore pe zi, poate reduce riscul de insulină în exces și de rezistență la insulină cu 20%. Deși activitatea fizică moderată până la intensă a arătat beneficii, acestea sunt mult mai limitate în comparație cu activitatea fizică ușoară.

Cercetările anterioare din aceeași cohortă au legat sedentarismul de obezitate, dislipidemie, inflamație și daune vasculare premature. Prezentul studiu, cel mai mare și mai lung de acest fel, a urmărit comportamentul mișcării măsurat prin accelerometrie și relația acestuia cu nivelurile de glucoză, insulină și rezistență la insulină. Participanții au purtat dispozitive de accelerometrie la vârstele de 11, 15 și 24 de ani și li s-au măsurat în repetate rânduri glucoza și insulina înainte de masă, precum și alți markeri ai sănătății cardiovasculare.

Concluziile studiului subliniază necesitatea recunoașterii sedentarismului ca o cauză independentă a excesului de insulină și alte complicații de sănătate în secolul XXI, punând accentul pe importanța vitală a 3-4 ore de activitate fizică ușoară zilnică pentru combaterea sedentarismului încă din copilărie. În timp ce se așteaptă actualizarea ghidurilor de activitate fizică ale Organizației Mondiale a Sănătății, experții în sănătate publică, politicienii, jurnaliștii de sănătate, pediatrii și părinții sunt încurajați să promoveze participarea copiilor la activități fizice ușoare în fiecare zi.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-04-2024 | creare: 11-04-2024 | Vizite: 99
Bibliografie
Childhood sedentariness associated with increase in blood insulin concentration, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20240409/Childhood-sedentariness-associated-with-increase-in-blood-insulin-concentration-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost creat un dispozitiv care te ajută să îți reglezi postura și respirația
  • Culcatul la ore târzii a fost asociat cu alimentația nesănătoasă și sedentarismul
  • O oră de antrenament fizic pe zi poate contracara efectele statului prelungit pe scaun
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum