Şeful OMS convoacă un grup de experţi pentru a discuta despre editarea genetică la oameni

Data publicării: 04-12-2018

Directorul-general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat luni că va înfiinţa un grup de lucru care va dezbate controversata procedură de modificare a genelor umane, relatează DPA.

Tehnica a fost intens criticată după anunţul făcut săptămâna trecută de omul de ştiinţă He Jianku, cercetător din Shenzhen, China, care a afirmat că a editat genele a doi copii astfel încât aceştia să devină rezistenţi la HIV.

Directorul OMS a menţionat reporterilor de la Geneva că, în general, nu exclude această tehnologie pentru tratarea afecţiunilor umane. ''E bine dacă avem exerţi care stau laolaltă... pentru a vedea cum poate fi utilizată'', a spus oficialul.

''Editarea genetică ridică probleme etice, sociale şi de siguranţă. OMS înfiinţează o echipă de experţi pentru a verifica toate întrebările'', a spus Ghebreyesus.

Principala întrebare ar trebui să fie dacă aceste metode ar trebui să fie luate în considerare, a indicat el.

Cercetătorul chinez a afirmat că a creat - pentru prima dată în istorie - doi bebeluşi care s-au născut în urma unei proceduri de editare genetică. El a explicat că genele celor două fetiţe chineze au fost modificate pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV, potrivit unui mesaj video publicat pe platforma online YouTube.

Fetiţele, care au primit prenumele de Lulu şi Nana, "au venit pe lume plângând în urmă cu câteva săptămâni şi sunt la fel de sănătoase ca oricare alt bebeluş", a declarat omul de ştiinţă chinez.

El afirmă că a aplicat o tehnică de "chirurgie" a genelor asupra ovulelor fertilizate folosind proteina CRISP/Cas9 pentru a preveni o potenţială infectare cu HIV.

He Jiankui, profesor la Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie din Shenzhen, susţine că acea intervenţie asupra genelor a avut succes şi că "nicio genă nu a fost modificată cu excepţia aceleia care previne infecţia cu HIV".

Savantul chinez nu a publicat deocamdată un articol despre această procedură extrem de controversată.
Sursa: Agerpres, 04-12-2018, Vizualizari 294
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.