Senzația de amețeală la ridicarea în picioare poate fi prevenită sau ameliorată prin tehnici musculare speciale

©

Autor:

Senzația de amețeală la ridicarea în picioare poate fi prevenită sau ameliorată prin tehnici musculare speciale
Senzația de amețeală la ridicarea în picioare, cauzată de hipotensiunea ortostatică inițială sau a unei scăderi tranzitorii a tensiunii arteriale și a creșterii ritmului cardiac, este o afecțiune comună, dar puțin înțeleasă. Un nou studiu oferă două tehnici simple, fără costuri și care nu implică administrarea de medicamente, pentru a gestiona eficient simptomele hipotensiunii ortostatice inițiale.
Sincopa, amețelile sau pierderea conștienței din cauza hipotensiunii ortostatice inițiale afectează până la 40% din populația generală, în timp ce presincopa este probabil și mai frecventă. În ciuda acestui fapt, afecțiunea este relativ puțin studiată și există informații minime disponibile despre mecanismele de bază sau management-ul și tratamentul simptomelor. În prezent, există foarte puține opțiuni disponibile pentru pacienții cu hipotensiune ortostatică și nu există tratamente farmacologice. Cele mai frecvente recomandări au inclus ridicarea mai lentă de pe scaun/pat.

„Aproape toată lumea a experimentat, probabil, o oarecare amețeală la un moment dat după ce s-a ridicat. Pentru unii oameni, senzația de amețeală este comună și poate să apară de mai multe ori pe zi, ceea ce poate fi foarte înspăimântător și poate avea un impact negativ asupra calității vieții”, a explicat investigatorul principal, Satish Raj, profesor la Institutul Cardiovascular Libin de la Universitatea din Calgary.

Studiul a investigat manevrele fizice înainte sau după statul în picioare și eficacitatea acestora în reducerea scăderii tensiunii arteriale, precum și simptomele observate în mod obișnuit la pacienții cu hipotensiune ortostatică în picioare. În studiu au fost incluse 24 de femei tinere cu o istorie mare de leșin imediat după ce au stat în picioare și mai mult de patru episoade de presincopă sau sincopă pe lună. Participanții la studiu au fost obligați să aibă o scădere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice de cel puțin 40 mmHg în picioare pentru a îndeplini criteriile de diagnostic pentru hipotensiune ortostatică în ziua studiului.

Participanții la studiu au finalizat trei manevre de tip sit-to-stand și două intervenții. Cercetătorii au descoperit că atât preactivarea mușchilor inferiori ai corpului prin ridicări repetate ale genunchilor înainte de a sta în picioare, cât și încordarea mușchilor inferiori ai corpului (coapse și fese) prin încrucișarea picioarelor și încordarea imediat după statul în picioare îmbunătățesc efectiv scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru a dus la o reducere a simptomelor la ridicarea în picioare. Studiul oferă o tehnică nouă și fără costuri de gestionare a simptomelor pe care pacienții cu hipotensiune ortostatică o pot folosi pentru a-și gestiona simptomele.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-02-2022 | creare: 11-02-2022 | Vizite: 450
Bibliografie
Feeling dizzy when you stand up? Simple muscle techniques can effectively manage symptoms of initial orthostatic hypotension, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220209093301.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Amețeală când te ridici - cauze, tratament și sfaturi utile
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum