ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Pediatrie Pediatrie Iasi

Ecografia pediatrică

Ecografia, la fel ca toate celelalte metode de explorare imagistica ,evolueaza in fiecare clipa si in relatie directa cu aceasta , evolueaza felul in care gandim si felul in care asezam lucrurile in ordine in judecatile noastre clinice.

 

Acest articol este rezultatul efortului meu de a tine pasul cu tot ceea ce este nou in ecografie si de a aplica in practica zilnica cele mai multe dintre ultimele achizitii tehnice in acest domeniu in continua expansiune.

 

Ecografia pediatrica este o ramura distincta prin particularitatile varstei pacientilor si patologiei lor specifice.Sa nu uitam ca este vorba de un copil care se afla intr-un cabinet medical,intimidat de persoane necunoscute si echipament.

 

Este importanta o discutie prealabila cu copilul prescolar si scolar pentru al asigura ca aceasta metoda nu este dureroasa si nu produce discomfort. Parintii pot avea o tableta sau o jucarie pentru a distrage atentia copiilor pe durata examinarii ,care poate fi in medie de 20 -30 de minute.

 

Ecografia abdominala este o metoda de diagnostic indicata in cazul in care apar simptome precum dureri abdominale,varsaturi,reflux gastroesofagian ,palparea unei formatiuni abdominale,tulburari de transit intestinal,infectii urinare sau analize medicale modificate.

 

Nu trebuie pierdut din vedere un aspect foarte important legat de partea de screening si preventie . Astfel ,ca medic pediatru cu competenta in ecografie generala consider necesar ca orice sugar sa faca o ecografie abdominala pana la varsta de un an , deoarece aceasta poate depista anumite afectiuni cand inca nu au aparut manifestari clinice .

 

Cel mai bun exemplu este ecografia screening de sold al nou nascutului ,care depisteaza displazia de sold in timp util ,invalidanta in alte conditii pentru toata viata.In cazul ecografiei abdominale poate depista afectiuni inca fara expresie clinica ,cum este dilatatia cailor urinare ,factor favorizant pentru infectii urinare sau o formatiune tumorala in stadiu incipient.

 

Pregatirea pentru ecografie abdominala a micutului pacient este foarte importanta pentru acuratetea imaginilor.De preferat ar fi ca ecografia abdominala sa fie facuta inainte de masa ,astfel ca stomacul sa fie gol si continutul gazos intestinal sa fie redus ,permitand vizualizarea adecvata a structurilor si organelor abdominale .

 

Pentru examinarea organelor pelvine se recomanda consumul de apa plata 250-500 ml ,functie de varsta copilului , inainte cu o ora de ecografie ,astfel vezica urinara va fi plina si va permite vizualizarea optima a structurilor invecinate .Poate fi utila si administrarea cu 3 zile inainte de investigatie a antiflatulentelor intestinale pentru a tampona gazele.

 

 

 
Programare