Simptome frecvente în cancerul de prostată - când mergem la medic?

©

Autor:

Simptome frecvente în cancerul de prostată - când mergem la medic?

Prostata este o glandă specifică aparatului genital masculin, în formă de nucă, situată sub vezica urinară și care înconjoară uretra. Rolul ei principal este producerea lichidului spermatic. Pe măsură ce organismul îmbătrânește, aceasta își mărește dimensiunile. (4)

Cancerul de prostată - date generale

Cancerul de prostată reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care afectează persoanele de sex masculin. Ca prevalență, ocupă primul loc în Marea Britanie și locul 2 mondial, după cancerul pulmonar. Orice bărbat este la risc pentru dezvoltarea cancerului de prostată, riscul fiind amplificat de rasa afro-americană, antecedentele familiale și de vârsta înaintată. După vârsta de 50 de ani riscul pentru cancerul de prostată crește semnificativ. (1), (2), (3)

Simptome frecvente ale cancerului de prostată

De obicei, simptomele cancerului de prostată nu își fac apariția până în momentul în care prostata nu crește suficient de mult pentru a comprima uretra. Astfel, în fazele inițiale, cancerul de prostată este asimptomatic. Când acesta se dezvoltă mai mult, poate determina apariția unor simptome și anume:

 • Dificultate în a urina (disurie)
 • Jet urinar slab sau întrerupt
 • Urinare frecventă, mai ales noaptea (nicturie)
 • Golirea incompletă a vezicii urinare
 • Durere sau senzație de arsură în timpul urinării
 • Prezența sângelui în urină sau în spermă (hematurie/ hemospermie)
 • Durere persistentă, în zona spatelui, șoldurilor sau pelvisului
 • Durere la ejaculare. (1), (2)


Aceste simptome sunt nespecifice, așa încât de cele mai multe ori cauza subiacentă nu este cancerul, ci hiperplazia benignă de prostată (adenomul de prostată). Diagnosticul diferențial poate fi făcut numai în urma consultului medical.

La momentul diagnosticului, aproximativ 6% din pacienții cu cancer de prostată prezintă deja metastaze, care îi încadrează de la început în ultimul stadiu al afecțiunii. Cel mai frecvent, cancerul de prostată dă metastaze la nivel osos, care produc următoarele simptome:

 • Durere osoasă – este cea mai frecventă manifestare a metastazelor, iar intensitatea ei crește pe măsură ce timpul trece.
 • Fracturi patologice – invadarea metastatică afectează arhitectura osoasă, cu scăderea rezistenței oaselor și creșterea riscului de fracturi spontane
 • Compresia măduvei spinării – aceasta apare în momentul în care metastazele invadează coloana vertebrală si pot conduce la durere de spate și apariția deficitelor neurologice (slăbiciune musculară, modificări senzoriale, ataxie – dificultate în coordonarea mișcărilor voluntare).


Alte simptome cauzate de metastaze pot fi: incontinența, scăderea în greutate, oboseala (cauzată de anemia de însoțire), sau simptome caracteristice pentru insuficiența renală. (5), (6)

Când mergem la medic?

Cele mai multe cazuri de cancer de prostată sunt diagnosticate în faza asimptomatică. Acest lucru înseamnă că vizita la medic trebuie privită ca un control de rutină, chiar dacă nu există anumite simptome supărătoare. Desigur, în prezența acestora, mersul la medic trebuie să devină o prioritate.

Screeningul pentru cancerul de prostată urmărește detecția cancerului înainte ca acesta să devină manifest. Pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de o serie de investigații, dintre care cele mai importante sunt analiza PSA și tușeul rectal. Este important de menționat faptul că niciunul dintre teste nu conferă certitudinea prezenței cancerului de prostată, doar ridică suspiciunea existenței lui. Spre exemplu, un PSA mare certifică un risc mare de cancer de prostată, însă poate fi crescut și în alte cazuri, cum sunt:

 • Infecția prostatei
 • Anumite tratamente
 • După anumite proceduri (tușeul rectal)
 • Adenomul de prostată (1)


La o vârstă de peste 55 ani, orice persoană de sex masculin ar trebui să ia în considerare screeningul pentru cancer de prostată, luând decizia pe cont propriu, după o discuție cu medicul curant. Pacientul trebuie să fie informat cu privire la beneficiile și riscurile la care se supune în cadrul screeningului, decizia fiind una informată.

Persoanelor de 70 ani sau mai în vârstă nu le este recomandat să apeleze la screening, deoarece s-a demonstrat că, în cazul lor, această testare nu aduce niciun beneficiu, ba mai mult, balanța poate înclina în favoarea riscurilor potențiale. (7)

Recomandări pentru pacienți

Cancerul de prostată este foarte răspândit în zilele noastre, însă există câteva sfaturi de care putem ține cont pentru a scădea riscul de apariție a acestuia și a îmbunătăți starea generală de sănătate:

 • Dietă bogată în fructe și legume
 • Activitate fizică
 • Menținerea unei greutăți corporale optime (8)

Data actualizare: 20-09-2021 | creare: 20-09-2021 | Vizite: 1169
Bibliografie
1. Prostate cancer – CDC (Centers for disease control and prevention), link: https://www.cdc.gov/cancer/prostate/basic_info/risk_factors.htm
2. Prostate cancer – NHS, link: https://www.nhs.uk/conditions/prostate-cancer/
3. Prostate Cancer in Primary Care – SpringerLink, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s12325-018-0766-1
4. About prostate cancer – Prostate Cancer UK, link: https://prostatecanceruk.org/prostate-information/about-prostate-cancer
5. Clinical presentation and diagnosis of prostate cancer – UpToDate, link: https://www.uptodate.com/contents/clinical-presentation-and-diagnosis-of-prostate-cancer?search=prostate%20cancer%20symptoms&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
6. Bone metastases in advanced prostate cancer: Clinical manifestations and diagnosis – UpToDate, link: https://www.uptodate.com/contents/bone-metastases-in-advanced-prostate-cancer-clinical-manifestations-and-diagnosis?sectionName=CLINICAL%20MANIFESTATIONS&search=prostate%20cancer%20symptoms&topicRef=6939&anchor=H19253279&source=see_link#H19253279
7. Screening for Prostate Cancer, US Preventive Services Task Force Recommendation Statement – JAMA, link: file:///C:/Users/diana/Downloads/prostate-cancer-final-rec-statement-051418.pdf
8. Prostate Cancer – Mayo Clinic, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/symptoms-causes/syc-20353087
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică și cancerul de prostată
 • Compușii din roșii ar putea preveni afecțiunile prostatei?
 • IMC-ul și circumferința abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
 •