Sindromul metabolic se asociază cu un risc mai mare de osteoartrită (studiu UK Biobank)

©

Autor:

Sindromul metabolic se asociază cu un risc mai mare de osteoartrită (studiu UK Biobank)

Un articol recent publicat în "BMC Public Health" a investigat asocierea dintre sindromul metabolic (MetS), componentele sale - obezitatea, hiperglicemia, hipertensiunea și hiperlipidemia - și riscul de osteoartrită (OA), utilizând date din Biobank-ul Regatului Unit (UK).

Despre osteoartrită

Osteoartrita este o tulburare articulară degenerativă cronică, care afectează peste 250 milioane de pacienți la nivel mondial. Având în vedere costul enorm de gestionare a bolii per capita, toate fenotipurile sale, inclusiv osteoartrita asociată sindromului metabolic, primesc atenție. Cercetătorii explorează dovezi ale tuturor factorilor contribuitori la dezvoltarea și progresia osteoartritei, cum ar fi efectele îmbătrânirii, inflamația cronică de grad scăzut, obezitatea și stilurile de viață nesănătoase. Având în vedere că MetS este un ansamblu de astfel de factori de risc clinici, evaluarea asocierii sale cu riscul de osteoartrită este rezonabilă.

Despre studiu

Studiul a investigat asocierile liniare și neliniare între sindromul metabolic și componentele sale și riscul de osteoartrită, și dacă această asociere rămâne semnificativă în timpul inflamației, folosind proteina C-reactivă (CRP) ca biomarker. Sindromul metabolic și componentele sale au fost definite conform standardelor Federației Internaționale a Diabetului (IDF), care diagnostichează MetS atunci când o persoană are obezitate centrală cu două sau mai multe alte componente.

 

Cazurile de osteoartrită pentru mâini, șolduri, genunchi și poliartroză până în 2021 în baza de date UK Biobank au fost identificate folosind codurile Clasificării Internaționale a Bolilor, Revizia a Zecea (ICD-10). Echipa a investigat, de asemenea, dieta, stilul de viață, istoricul medical, medicamentele, trăsăturile socio-demografice și nivelurile de activitate fizică ale participanților folosind un chestionar cu întrebări adaptate din Chestionarul Internațional de Activitate Fizică (IPAQ).

Rezultate

Cohorta de studiu a inclus 370.311 participanți cu o vârstă medie de 58 de ani, dintre care 195.700 erau femei. Prevalența osteoartritei a fost de 12.31% în peste 12 ani de urmărire a studiului.

Efectul sindromului metabolic asupra dezvoltării osteoartritei a fost mai mare la persoanele sub 65 ani decât la cele cu vârsta ≥65 ani. Mai mult, cu cât numărul componentelor sindromului metabolic era mai mare, cu atât riscul de osteoartrită era mai mare; acesta a fost independent de riscul genetic de osteoartrită.

 

O altă observație interesantă a fost că CRP a fost asociată cu un risc mai mare de osteoartrită, iar sindromul metabolic a întărit această asociere.

Concluzii

Studiul epidemiologic prezent a arătat dovezi robuste că obezitatea, hiperglicemia și trigliceridele crescute, trei componente centrale sindromului metabolic, au fost pozitiv asociate cu riscul de osteoartrită (independent). Sindromul metabolic a crescut riscul de osteoartrită cu 15%, cu HR = 1.15, 95%CI, iar componentele sale, obezitatea centrală și hiperglicemia, au fost asociate cu un risc crescut de osteoartrită de 58% și respectiv 13%, cu HR egale cu 1.58 și 1.13: 95%CI. Dislipidemia, în special în TG și HDL, a fost, de asemenea, ușor asociată cu riscul de osteoartrită, cu HR de 1.07 și 1.05, 95%CI, respectiv.


Data actualizare: 24-01-2024 | creare: 24-01-2024 | Vizite: 249
Bibliografie
Zhang, S., Wang, D., Zhao, J. et al. (2024)
Metabolic syndrome increases osteoarthritis risk: findings from the UK Biobank prospective cohort study.
BMC Public Health 24, 233.
doi: https://doi.org/10.1186/s12889-024-17682-z.
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-024-17682-z
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Scăderea în greutate poate încetini degenerarea articulației genunchiului - confirmat de studiu
  • Genunchi care „trosnesc” - un posibil semn de osteoartrită
  • Osteoartrita ar putea fi prevenită prin dietă și sport
  •