Sistem de inteligență artificială pentru a evalua maturarea cerebrală a bebelușilor prematuri

©

Autor:

Sistem de inteligență artificială pentru a evalua maturarea cerebrală a bebelușilor prematuri
Cercetătorii din cadrul Universității din Helsinki și Spitalului Universitar din Helsinki au dezvoltat un software bazat pe inteligența artificială care poate măsura activitatea corticală și poate interpreta independent semnalele EEG ale unui bebeluș prematur, generând și estimând maturarea funcțională a creierului.

Metoda este prima de acest gen care măsoară maturarea creierului pe baza EEG, este mai precisă decât alte tehnici de evaluare a dezvoltării creierului bebelușilor și permite monitorizarea automată și obiectivă a dezvoltării cerebrale la prematuri.

Nașterea prematură este asociată cu anumiți factori de risc, printre care și posibila afectare a dezvoltării cerebrale. De aceea, este necesară evaluarea dezvoltării creierului în funcție de vârstă. Principala opțiune de evaluare a dezvoltării creierului este EEG cu senzori plasați pe scalp, o tehnică neinvazivă și cu riscuri reduse. Problema stă în faptul că monitorizarea EEG nu conferă răspuns rapid privind rezultatele și necesită expertiză medicală de specialitate.

De acea, analiza EEG cu ajutorul noului software ar putea fi mai eficientă în acest sens. Analiza este bazată pe inteligența artificială, rezultatele scanărilor EEG sunt stocate în computer și comparate cu o serie de date etalon de control, cu ajutorul unor algoritmi specifici.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 01-10-2019 | creare: 30-10-2017 | Vizite: 942
Bibliografie
Artificial intelligence to evaluate brain maturity of preterm infants, link: https://medicalxpress.com/news/2017-10-artificial-intelligence-brain-maturity-preterm.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sistemul optic pentru monitorizarea copiilor prematuri
  • Uter artificial creat pentru dezvoltarea mieilor născuți prematur
  • Predicţia demenţei înainte de debut cu ajutorul inteligenţei artificiale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum