Situaţia pacienţilor cu boli respiratorii, analizată de cercetători într-o sesiune ştiinţifică la Institutul ”Marius Nasta”

Data publicării: 04-04-2014

Societatea Română de Pneumologie va organiza în 11 aprilie cea de-a 46-a Sesiune ştiinţifică a Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", principalul obiectiv al manifestării fiind comunicarea şi promovarea rezultatelor activităţii clinice şi de cercetare ale corpului medical şi academic din institut.


Potrivit unui comunicat de presă al institutului, sesiunea devine platformă de comunicare ştiinţifică pentru patologiile din acest domeniu, abordând subiectul endemiei tuberculoase în România în perioada 2012-2013, aspecte de diagnostic convenţional şi molecular la un eşantion de pacienţi cu TB-DR şi rezultate ale programului "STOP - Fumat".


Sesiunea este, totodată, şi cadrul de lansare a Registrului Naţional de pneumopatii interstiţiale difuze şi sarcoidoză iar principalele lucrări orale din programul ştiinţific acoperă o plajă largă de subiecte din patologia pneumologică, reabilitarea respiratorie şi ventilaţia non-invazivă în mediul spitalicesc şi la domiciliu, abordul multidisciplinar în colagenoze, excelenţa în chirurgia traheală.


Potrivit comunicatului, sesiunea îşi propune să aibă un rol important în stimularea cercetării ştiinţifice în viitor, în stabilirea de parteneriate în domeniul clinic şi de cercetare, oferind membrilor comunităţilor medicale şi academice un eveniment care să devină o sursă de repere profesionale şi ştiinţifice.


În România sunt 4,8 milioane de fumători, dintre care o treime femei, şi aproape jumătate încep să fumeze înainte de 20 de ani. Fumatul se asociază cu cancere (pulmonar, laringian, digestiv etc), boli obstructive pulmonare invalidante şi afecţiuni cardiovasculare severe.


În privinţa tuberculozei, deşi incidenţa bolii a scăzut semnificativ în ultimii ani (de la 142,2 bolnavi la 100.000 de locuitori în 2002 la 73,3 bolnavi la 100.000 de locuitori în 2013), România continuă fie pe primul loc în Uniunea Europeană ca număr de cazuri. Spectrul dezvoltării tuberculozei multidrog-rezistente, care a crescut ca proporţie ajungând în 2012 la 4,23% din cazuri, impune măsuri sporite de diagnostic, tratament şi monitorizare a acestor cazuri.

Sursa: Agerpres, 04-04-2014, Vizualizari 698
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.