ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Dermatologie estetică și cosmetică medicală Dermatologie estetică și cosmetică medicală București

Cum să scapi de acnee

Cum să scapi de acnee
Autor: Dr. Iuliana Cîrcu

Cum să scapi de acnee ne spune Doctorul Iuliana Cîrcu, specialist în Dermatologie și Venerologie în cadrul clinicii SKiN MedSpa București

 

Acneea este una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni dermatologice. Reprezintă o afecțiune inflamatorie a foliculului sebaceu ce conduce la apariția leziunilor tipice de comedoane, noduli, pustule, chisturi, cicatrici. Apare cel mai frecvent în adolescență dar poate afecta pacienți de toate vârstele, având un puternic impact emoțional traumatizant datorită localizării la nivelul feței, decolteului și toracelui posterior. Cicatricile reziduale post inflamatorii rezultate în urma acneei sunt generatoare de complexe, fiind foarte dificil de tratat cu cât leziunile sunt mai vechi și neglijate, necesitând multiple tratamente și proceduri dermato-cosmetice.

 

Cauze:

- dereglări hormonale (hormoni androgeni secretați în exces)

- predispoziție genetică (istoric de acnee în familie)

- exces de sebum

- proliferare bacteriană (Stafilococ, Propionibacterium acnes)

- îngrijire incorectă a tenului (produse cosmetice necorespunzătoare, comedogene)

- post-medicamentos (medicamente ce produc dereglări hormonale sau creșterea producției de sebum)

- alimentația necorespunzătoare (consumul de zaharuri, grăsimi nesănătoase, fumatul, alcoolul)

- stresul (tulburări hormonale prin exces de cortizol).

 

Manifestările acneei nu răspund decât accidental la produsele cosmetice aplicate acasă cu produse naturiste sau comandate de la Dr. Internet, de aceea diagnosticul acneei este indicat să fie făcut de către un medic dermatolog, de preferat cu experiență în tratamentul acneei, în urma unor investigații ulterioare (consult ginecologic, endocrinologic, analize hormonale, examen bacteriologic recoltat din leziuni).

 

Nu toți adolescenții au același tip de acnee iar diagnosticul trebuie făcut precoce, cu instituirea rapidă a tratamentului, pentru a scădea riscul de agravare și formare a cicatricilor inestetice.

 

Care sunt opțiunile de tratare a acneei?

În funcție de severitatea acneei, în urma evaluării, se va recurge la tratament topic cu creme, geluri cu proprietăți comedolitice, antibiotice, antiinflamatorii (retinoizi, acid salicilic, benzoil peroxid, acid azelaic), tratament oral medicamentos (antibiotice, retinoizi, tratament hormonal).

Tratamentul dermatocosmetic este adjuvant, cu produse pentru igienă, curățare și hidratare corespunzătoare fiecărui tip de ten.

Pentru eficiență maximă, tratamentul medicamentos poate fi asociat suplimentar cu tratament laser sau cu microdermabraziune.

 

Rezultate foarte bune sunt obținute și cu peelingurile chimice medicale (nu cosmetice).

Peelingul chimic este o procedură dermatologică non-invazivă de exfoliere a epidermei, prin care se produce o îmbunătățire a aspectului tenului, foarte util în tratamentul cicatricilor în acnee și a petelor rezultate în urma acesteia (peeling mediu și profund) și, de asemenea, în tratamentul leziunilor active de acnee (peeling superficial).

 

În funcție de cât de severă este afectarea, de necesitățile pacienților și de efectul pe care îl dorim, peelingurile pot fi efectuate cu diferite substanțe, mai mult sau mai puțin agresive.

 

Recomandările medicului dermatolog?

 

  • Nu folosiți medicamente și produse fără recomandarea medicului

  • Nu urmați tratamente anti acnee pe cont propriu

  • Folosiți produse de igienă adaptate tipului de ten

  • Nu vă atingeți fata (acest lucru va duce la răspândirea bacteriilor)

  • Nu traumatizați leziunile de acnee (infecția se va disemina în profunzimea foliculului pilos, acest lucru va duce la agravarea acneei și, implicit, la cicatrici)

  • Evitați cremele, măștile pe baza de uleiuri (sunt comedogene)

  • Folosiți crema de fotoprotecție (soarele îmbătrânește tenul și accelerează apariția cicatricilor în acnee)

  • Evitați folosirea în exces a gelurilor exfoliante și a săpunurilor care conțin substanțe chimice și alcool (acestea pot irita pielea și duc la uscarea excesivă a acesteia)

  • Pe lângă tratamentul din clinică, este vital să continuați și acasă ritualul de îngrijire cu tratamentul prescris de dermatolog.

  • Renunțați la obiceiurile nocive, urmați un stil de viață sănătos, cu o alimentație corespunzătoare, bogată în legume și fructe, cu un consum optim de apă și practicarea unui sport.

 

Modalitățile de tratare a acneei sunt multiple însă protocolul de tratament va fi întotdeauna personalizat și stabilit de medic numai în urma evaluării.

Pe toată durata, tratamentul acneei trebuie urmat sub supravegherea dermatologului, expert în alegerea tipului de tratament necesar pentru fiecare pacient.

 

Deși tratamentul acneei este un proces de durată, ce necesită răbdare și ajustări ale dozelor și combinațiilor de tratament în etape dar, mai ales, încredere în medicul dermatolog, efectele se văd din primele luni și duc la creșterea stimei de sine cu un impact psihic important.

 

Toți am prefera un tratament miraculos, cu rezultate peste noapte însă, în funcție de severitate, acneea necesită tratament urmat cu strictețe și în mod regulat, uneori pe o perioadă lungă de timp, care se poate întinde pe un an, cu tot cu procesul de regenerare a tegumentului afectat.

 

În clinica SKiN MedSpa, protocolul medical de tratament al acneei este asigurat de Dr. Iuliana Cîrcu - expert în Dermatologie Medicală și cuprinde examen clinic complet, monitorizare atentă și recomandări terapeutice personalizate pentru vindecare completă.

 

Nu amâna vizita la medicul dermatolog dacă te lupți cu acneea! este cea mai bună investiție si, indiferent cât de pretențios ar suna, un medic dermatolog bun, care te încurajează și monitorizează constant, care îți împărtășește cu bucurie informații-cheie de îngrijire a pielii, îți va schimba viața. 

 
Programare