Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia

©

Autor: Redacția ROmedic

Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
Tehnologia se dezvoltă din ce în ce mai mult, reușind să acopere în prezent toate domeniile de activitate ale omului. Medicina este unul dintre acestea și, așa cum era de așteptat, se numără printre cele mai importante.

Consultațiile la distanță, monitorizarea intervențiilor cu ajutorul dispozitivelor electronice, recuperarea robotică și diagnosticarea imagistică – toate acestea confirmă rolul crucial pe care tehnologia îl poartă astăzi în domeniul medical.

După introducerea ochelarilor Google Glass în unul dintre cele mai mari spiale din America, Google încearcă, alături de Novartis, să aducă pe piață lentilele de contact inteligente, concepute pentru a monitoriza nivelul zahărului în sânge – Smart Contact Lens.

Acestea vor fi prevăzute cu un microcip de putere redusă și cu un circuit electric aproape invizibil, de dimensiunile unui fir de păr. Ele vor detecta valoare glicemiei direct din lichidul lacrimal regăsit la nivelul globului ocular. Datele vor trimise către un dispozitiv mobil, unde vor fi decodate și analizate.

Această invenție ar putea fi o reală mână de ajutor pentru persoanele diagnosticate cu diabet, fiind ușor de utilizat – se atașează la fel ca o pereche de lentile de contact obișnuită – și având o eficiență foarte ridicată. Sistemul poate oferi purtătorului informații exacte despre valorile zahărului din sânge oricând și oriunde s-ar afla.

Dispozitivul a fost creat de echipa de cercetare Google [x], iar premisa de la care s-a plecat este aceea că monitorizarea atentă a glicemiei este crucială în cazul pacienților cu diabet.

În viitorul apropiat, Google urmărește crearea unor lentile de contact prevăzute cu caracteristicile lentilelor folosite de aparatele foto digitale. Se dorește îmbunătățirea vederii la distanță prin funcția zoom și a vederii de aproape, prin funcția focus.

Sursa: Forbes

Data actualizare: 13-01-2015 | creare: 13-01-2015 | Vizite: 3829
Bibliografie
Bibliografie: Google Smart Contact Lens Focuses On Healthcare Billions, link: https://www.forbes.com/sites/leoking/2014/07/15/google-smart-contact-lens-focuses-on-healthcare-billions/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Plasturele „inteligent” pentru monitorizarea glicemiei
  •