ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Ortodonție și ortopedie dento-facială Ortodonție și ortopedie dento-facială Bucuresti

Ortodonție și ortopedie dento-facială în Bucuresti

Ortodontie – Aparat dentar



Ortodontia se ocupa cu corectarea pozitiei dintilor si a ocluziei (muscaturii).

O pozitie gresita a dintilor nu permite curatarea corecta si duce la aparitia cariilor, imbolnavirii gingiilor si osului.

O muscatura gresita duce la dureri articulare (ale articulatiei dintre mandibula si craniu), dureri de cap, probleme digestive cauzate de masticatia necorespunzatoare si evident, probleme de ordin estetic.

Ortodontia se adreseaza nu doar copiilor (la care un control ortodontic timpuriu este foarte indicat – cu cat tratamentul este initiat mai repede, cu atat mai bine) ci si adultilor.

In cazul adultilor, tratamentul ortodontic poate fi o etapa necesara reabilitarii complete – stomatologul indica tratamentul ortodontic pentru a putea realiza lucrarile protetice/pe implante in pozitie corecta.

Tratamentul ortodontic se efectueaza cu aparate fixe sau mobile, in functie de varsta si de particularitatile fiecarui pacient.



Prima vizita la ortodont



La prima vizita, ortodontul te va intreba mai intai ce te deranjeaza (felul in care arata dintii tai, felul in care musti, daca ai dureri) iar apoi te va examina – se va uita sa vada care problema din punctul lui de vedere.

Apoi iti va spune ce a observat si ce crede ca e de facut in mare. Daca mai ai si alte probleme cu dintii (carii, tartru, tratamente, etc) te va trimite sa le rezolvi inainte de orice, daca nu ai iti va lua amprenta (mulajul dintilor) si te va trimite sa iti faci niste radiografii si fotografii (dosarul de diagnostic ortodontic)

Abia dupa ce are toate datele culese din dosar si modelul dintilor tai iti poate spune care sunt solutiile care ti se potrivesc, deci va trebui sa va mai intalniti o data ca sa poti primi toate raspunsurile.



La ortodont poti veni la orice varsta, pentru ca problemele se pot rezolva oricand cu tehnologia din ziua de azi.

Oricand observi ca ai o problema ortodontica (ai dintii inghesuiti, rotiti sau cu spatii intre ei, nu musti bine, etc) e trebuie sa vii la un consult.

De cele mai multe ori, stomatologul observa care sunt problemele ortodontice, asa ca il poti intreba pe el daca ai nevoie de ortodont.

In ceea ce priveste primul consult ortodontic la copii, este bine sa se faca in jurul varstei de 3 ani.



Etapele tratementului ortodontic



La prima vizita, ortodontul “culege” toate datele de care are nevoie pentru a-si da seama care sunt problemele dintilor tai si cum se pot ele rezolva. Adica te intreaba ce iti doresti, ce te deranjeaza, iti ia amprenta si te trimite la un centru de imagistica pentru radiografii si poze.

Cand are toate aceste date, analizeaza situatia si afla care sunt solutiile potrivite din punct de vedere medical.

La urmatoarea intalnire iti prezinta aceste solutii si o alegeti impreuna pe cea mai potrivita.

Apoi urmeaza aplicarea aparatului (in cazul aparatelor fixe lipite pe fata dintilor) sau o noua amprenta pentru aparatele care vor fi realizate de un tehnician (aparate mobile, gutiere, aparate linguale) .

Dupa ce ai primit aparatul, urmeaza sa te intalnesti cu ortodontul la intervale cuprinse intre 2 si 8 saptamani in functie de tipul de aparat, cand iti va face activarile (va “strange “ aparatul sau ii va adauga noi componente).

Dupa ce termini de purtat aparatul (adica o perioada cuprinsa intre 6 luni si 4 ani in functie de tipul de aparat si gravitatea problemelor) urmeaza perioada de contentie – in care dintii sunt mentinuti in pozitia dorita prin aplicarea unor noi aparate (sau sarme in spatele dintilor) ( mai multe informatii despre contentie vei gasi la “mentinerea rezultatelor”)



Solutii personalizate in functie de nevoile fiecarui pacient



Fiecare individ este unic din punctul de vedere al formei si pozitiei dintilor. Din acest motiv, pentru fiecare pacient trebuie gasite solutiile individuale de tratament. Ortodontul te examineaza, iti ia amprenta, studiaza dosarul cu radiografii si fotografii si gaseste solutiile cele mai bune din punct de vedere medical si mecanic (sistemul de forte potrivit pentru miscarea dintilor tai). Apoi la o a doua vizita la ortodont, veti hotari impreuna care dintre aparatele existente ti se potriveste cel mai bine. Vom analiza impreuna toate aspectele – medical, mecanic, estetic, financiar si vei lua o decizie informata si potrivita doar tie.



Cum ne acomodam cu aparatul dentar?



In cazul aparatului mobil, te vei confrunta in primele zile (3-4 zile) cu salivatie mai abundenta si o oarecare dificultate de vorbire. Cu cat aparatul este purtat mai mult in primele zile, cu atat acomodarea se face mai repede.

Dupa activari sau la schimbarea gutierelor vei simti ca aparatul apasa pe dinti, ca e fix (inainte de a veni la activare simti ca e larg).

In cazul aparatelor fixe, vei simti o tensiune in maxilare in primele zile dupa aplicarea aparatului si dupa activari. Daca aceasta tensiune este durere sau nu, depinde de pragul de sensibilitate la durere al fiecaruia. Avem pacienti care nu au simtit nici o durere pe tot parcursul tratamentului si pacienti care au putut mancat doar alimente foarte moi cateva zile dupa activari.

In cazul aparatelor fixe, in perioada de acomodare pot aparea iritatii pe interiorul buzelor sau obrajilor (sunt tratabile/trec de la sine) iar in cazul aparatelor linguale si o oarecare dificultate in vorbire pana se acomodeaza limba la noua situatie

Daca ai parte de un tratament cu aparat dentar, oridecare ar fi acesta, trebuie sa stii ca igiena trebuie foarte mult sporita in aceasta perioada a vietii tale, pentru a nu aparea probleme gingivale, carii sau respiratie urat mirositoare.

Ortodontul iti va explica in ce fel si cu ce trebuie sa iti cureti dintii si aparatul.

De asemenea, pe durata tratamentului ortodontic, trebuie sa eviti alimentele tari, lipicioase si bauturile carbogazoase colorate. Ortodontul iti va explica mai multe pe tema asta.



Cat dureaza tratamentul ortodontic?



Tratamentul ortodontic este un tratament de lunga durata, spre deosebire de tratamentul cariilor sau de tratamentele chirurgicale. Asta pentru ca miscarea dintelui trebuie sa se faca foarte incet, astfel incat sa nu se distruga nici dintele, nici tesuturile din jurul lui.

Cel mai scurt tratament ortodontic dureaza 6 luni, atunci cand problemele sunt foarte mici, cel mai lung putandu-se intinde spre 4-5 ani atunci cand vine vorba de dinti inclusi, extractii, probleme grave de muscatura sau in cazul copiilor cu dentitie mixta care au parte si de tratament cu aparat mobil, si cu aparat fix.



Care este frecventa vizitelor la ortodont pe perioada tratamentului?



Din momentul in care ti-a fost aplicat (sau ai primit) aparatul si pana la finalul tratamentului, ba chiar si dupa asta, va trebui sa te tot intalnesti cu ortodontul. Pe parcursul tratamentului, aparatul trebuie activat (“strans”) la anumite intervale, pentru ca altfel nu-si mai face treaba. In functie de tipul de aparat pe care il ai si de faza tratamentului in care esti, ortodontul te poate chema la intervale cuprinse intre 2 si 8 saptamani.

De asemenea, in timpul tratamentului ortodontic va mai trebui sa vii la sedinte de igienizare profesionala, la intervale cuprinse intre 1 si 4 luni, in functie de gradul de igiena si de cel de depunere al tartrului.



Cat de importanta este contentia? (mentinerea rezultatelor tratamentului ortodontic)



Tratamentul ortodontic consta in miscarea dintilor de catre fortele declansate de aparatul dentar. Osul din jurul dintilor isi modifica forma si structura in timpul tratamentului ortodontic – este remodelat odata cu noua asezare a dintilor. Apare in jurul dintilor os nou, mai moale.

Aparatul este dat jos in momentul in care dintii si muscatura au ajuns in pozitia dorita, dar pentru ca osul sa fie complet remodelat si sa ajunga la duritatea anterioara tratamentului, este necesar ca dintii sa stea intr-o pozitie fixa o perioada.

Acest lucru se realizeaza cu ajutorul sistemelor de contentie – care consta in aparate mobile, gutiere sau sine subtiri lipite in spatele dintilor.

In functie de problema ortodontica intiala si de muscatura finala, ortodontul alege sistemul de contentie potrivit fiecarui pacient si durata purtarii (un an, doi, permanenta).

Purtarea riguroasa a contentiei , exact asa cum a fost indicat de medic este obligatorie daca se doreste mentinerea rezultatelor tratamentului.

Daca nu este purtata contentia, tesuturile moi din jurul dintelui impreuna cu limba, obrajii si buzele vor profita de faptul ca osul cel nou este moale si vor impinge dintii in pozitia de dinainte de tratament sau mai rau.



Aparatele dentare sunt fixe sau mobile



Aparatele fixe pot fi aparate fixe cu bracketi sau disjunctoare. Dupa cum le spune si numele, ele nu pot fi date jos de catre pacient.

Aparatele fixe cu bracketi se lipesc pe fiecare dinte in parte si actioneaza continuu. Ele sunt activate (stranse) de catre ortodont la intervale cuprinse intre 2 si 8 saptamani. Sunt compuse din bracketi, arcuri, ligaturi, elastice si alte accesorii care impreuna actioneaza printr-un sistem de forte si misca dintii. Aparatele fixe cu bracketi sunt recomandate adultilor si copiilor peste 12 ani.Ele pot fi lipite pe partea din fata a dintilor sau in spatele dintilor (aparatele linguale).

Disjunctoarele sunt aparate fixe care se lipesc pe molari, in apropierea palatului (cerul gurii) si care ajuta la largirea maxilarului. Sunt recomandate copiilor pana la 12 ani cu maxilarul ingust, ocluzie inversa laterala sau frontala.



Aparatele mobile sunt placutele sau gutierele. Ele pot fi date jos de catre pacient, dar exista un numar minim de ore/zi de purtare pentru care aparatele sunt eficiente.

Aparatele mobile sub forma de placuta sunt recomandate copiilor pana la 12 ani si principalul lor efect este directionarea cresterii maxilarului. Aparatul este activat de catre ortodont la 2-4 saptamani

Gutierele sunt recomandate pacientilor cu cerinte estestice crescute care au probleme ortodontice de gravitate mica si medie. Sunt realizate in seturi si trebuie purtate intr-o anumita ordine. Gutierele au o forma finita, cu modificarile dorite incluse in ele, iar activarea consta in schimbarea gutierei cu urmatoarea din set.



Aparatul dentar Incognito foloseste tehnica linguala, ceea ce inseamna ca din punct de vedere estetic nu va fi vizibil deloc.



Aparatul este realizat pe baza unei scanari a amprentei cu ajutorul ultimei tehnologii in domeniu.



Atat brackets-ii cat si arcurile sunt realizate individual.

Brackets-ii sunt realizati din aliaj de aur, antialergic si compatibil 100%, lucru ce le permite un design aplatizat si subtire care ofera o adeziune crescuta la dinti, un confort sporit pentru pacient, o curatire facila si o adaptare rapida a fonatiei.



Incognito reprezinta cea mai buna alegere atunci cand aspectul estetic are un rol important in viata sociala sau profesionala a pacientului.



Un avantaj in plus este faptul ca permite mentinerea igienei si sanatatii dintilor si parodontiului.



Cu aparatul dentar Incognito se poate corecta orice malocluzie la tineri sau adulti cu rezultate de inalta calitate.



Este cel mai usor de purtat aparat dentar fiind mobil si avand structura unor gutiere, iar din punct de vedere estetic este ideal fiind transparent.



Invisalign este o procedura moderna de indreptare a dintilor fara brackets sau sarme, un tratament ortodontic de ultima generatie si invizibil.



Aparatul ortodontic Invisalign este format din elemente de plastic transparent (gutiere), care indreapta dintii gradual aplicand o forta controlata si constanta asupra lor, pana se aliniaza asa cum dorim.



In decursul tratamentului veti purta mai multe seturi de gutiere, pe care vi le veti schimba singur o data la 2 saptamani, pana cand dintii dumneavoastra vor fi perfect aliniati.



Acest lucru ne da posibilitatea sa tratam pacienti din toata tara, consultatiile facute de medicul specialist fiind mult mai rare.



Nimeni nu va sti ca iti indrepti dintii pentru ca Invisalign este chiar invizibil. Este un sistem de ultima generatie ce rezolva o problema in cel mai modern si eficient mod.



Aparatul lingual WIN obtine rezultate foarte bune in timp scurt. Se poate folosi pentru pacienti de orice varsta. Design extrem de “subtire”, ceea ce inseamna confort imbunatatit pentru pacient. Este utilizat in cazuri simple sau dificile. Este realizat in Germania, oferind o precizie excelenta de fabricatie. Baza individualizata a bracketurilor permite obtinerea unui design extrem de subtire. Bracket-ul este perfect adaptat la forma dintilor.



Aparat Safir

Aparatul dentar Transparent Safir este extrem de apreciat in intreaga lume deoarece este singurul care reuseste sa combine perfect eficienta maxima, costul minim si aspectul din punct de vedere estetic ideal avand Bracketii transparenti.



Fiind din punct de vedere estetic aproape insesizabil, aspectul estetic este rezolvat, iar din punct de vedere financiar este cel mai avantajos aparat dentar deoarece este in aceeasi categorie cu pretul aparatelor cu bracketi metalici si ceramici.



Aparat Ceramic

Aparatul dentar Ceramic reuseste ca si cel cu bracketi din Safir, sa combine perfect eficienta maxima, costul minim si aspectul din punct de vedere estetic ideal avand Bracketii de culoarea dintilor. In plus, bracketii din ceramica sunt confortabili si rezistenti.



Aparat WIN: Aparatul dentar lingual lucreaza la fel ca si un aparat dentar fix obisnuit , avand control integral asupra miscarilor dentare. Este aproape invizibil, singura persoana care va sti ca purtati bracket-uri sunteti dumneavoastra.



Aparat Metalic

Aparatul dentar metalic este un tratament ortodontic folosit pentru indreptarea dintilor. Face parte din categoria aparatelor dentare fixe.

Desi este un aparat clasic, mai noi fiind numeroase alte tratamente moderne, de ultima generatie, inca mai reprezinta o alegere frecventa printre pacienti.

Listă servicii:


Medici / terapeuți:

 
Programare