SNMF şi ARPIM atrag atenţia asupra siguranţei şi eficienţei vaccinurilor, în contextul Săptămânii Mondiale a Imunizării

Data publicării: 25-04-2019

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) atrag atenţia asupra siguranţei şi eficienţei vaccinurilor, în contextul Săptămânii Mondiale a Imunizării.

Dina Mergeani, preşedintele SNMF, a făcut apel la populaţie să se vaccineze. "Contactaţi-vă medicul de familie şi vaccinaţi-vă voi şi copiii voştri! (...) În momentul acesta, rata vaccinării în România este mai scăzută decât ar trebui şi noi ne dorim să ajungă acolo unde recomandă OMS", a transmis Mergeani, miercuri, cu prilejul unui seminar pe tema vaccinării.

În opinia sa, e un deficit de informaţie în rândul populaţiei legat de beneficiile şi riscurile vaccinării.

"În lipsa acestor informări, apar păreri ce nu pot fi dovedite medical şi care cresc reticenţa la vaccinare. Noi le numim mituri. (...) Din păcate, vaccinurile au devenit victime ale propriului succes. Utilitatea lor e contestată de noile generaţii, pentru că nu au amintirea bolilor. (...) Dacă ar avea, ar deveni mult mai interesate de cât de grave pot fi bolile ce pot fi prevenite prin vaccin. (...) Statisticile spun că între 2 şi 3 milioane de vieţi sunt salvate anual datorită vaccinării, ea fiind singura metoda de prevenţie împotriva bolilor infecţioase. (...) Pe durata procesului de producţie, un vaccin e supus la sute de teste, e testat şi acolo unde e produs şi acolo unde e exportat şi de producător şi de autorităţi. Fabricile unde se fac vaccinuri sunt atent monitorizate şi controlate, iar autorităţile evaluează periodic vaccinurile şi garantează siguranţa lor", a spus Mergeani.

Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, a transmis populaţiei că trebuie să aibă încredere în vaccinuri.

"E nevoie de o informare corectă şi informarea să fie făcută de la surse autorizate, competente şi nu de la cei care propovăduiesc anumite atitudini după ureche, fără să ţină cont de realitatea ştiinţifică care e dovedită prin studii", a arătat Zaharescu.

El a menţionat că producţia unui vaccin poate dura şi doi ani, astfel că evaluarea necesarului de vaccinare şi solicitările către producători trebuie făcute cât mai din timp.

Potrivit ARPIM şi SNMF, vaccinurile pot proteja pe oricine, de la nou-născuţi la seniori, sunt recomandate pacienţilor cronici şi totodată sunt importante, pentru că oferă protecţie la nivelul întregii comunităţi din care pot face parte şi copii sau adulţi care, din diferite motive medicale, nu se pot vaccina.

"În contextul Săptămânii Mondiale a Imunizării, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), alături de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), atrage atenţia asupra siguranţei şi eficienţei vaccinurilor, una dintre cele mai eficiente metode de prevenţie împotriva bolilor infecţioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieţi anual. În acest moment, aproximativ 30 de afecţiuni pot fi prevenite prin vaccinare, iar cercetătorii au în dezvoltare peste 260 de vaccinuri care să acopere un număr mai mare de afecţiuni, cu scop preventiv sau curativ. Sunt vaccinuri pentru boli infecţioase, afecţiuni oncologice, alergii, boli autoimune sau neurologice", arată sursa citată.

Conform specialiştilor în domeniu, rata de acoperire vaccinală în România este mult sub pragul de 95% recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În cazul vaccinării antirujeolice, acoperirea vaccinală a scăzut de la 89% în 2016 la 86% în 2014, iar în cazul vaccinării anti-poliomielită, a scăzut de la 94% la 89% în aceeaşi perioadă de timp.
Sursa: Agerpres, 25-04-2019, Vizualizari 145
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.