Somnolența diurnă la bătrâni poate crește riscul de diabet, cancer sau hipertensiune arterială

©

Autor:

Somnolența diurnă la bătrâni poate crește riscul de diabet, cancer sau hipertensiune arterială
Potrivit unui studiu, persoanele vârstnice care prezintă somnolență pe parcursul zilei ar putea avea risc de dezvoltare a diabetului, cancerului și hipertensiunii arteriale. Rezultatele vor fi prezentate la Întâlnirea Anuală a Academiei Americane de Neurologie din Toronto, Canada, din aprilie-mai 2020.
Somnolența în exces pe parcusul zilei, chiar și după un somn de 7-8 ore, poartă denumirea de hipersomnie. Este o boală debilitantă, care afectează gradul de performanță la muncă sauactivitățile zilnice.

Cercetătorii avertizează să fim atenți la persoanele vârstnice și să observăm dacă prezintă somnolență, deoarce acest lucru ar putea ajuta medicii să prezică riscul de anumite boli și eventual, preveni.

Studiul a inclus 10.930 participanți, dintre care 34% aveau vârste peste 65 de ani. Aceștia au fost intervievați prin telefon de 2 ori, la diferență de 3 ani. La primul interviu, 23% dintre persoanele peste 65 de ani prezentau criterii pentru hipersomnie. La al doilea interviu, 24% au spus că au somnolență diurnă în exces iar dintre aceștia, 41% au afirmat că somnolența s-a cronicizat.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele la care s-a confirmat hipersomnia în primul interviu aveau la diferență de 3 ani un risc de 2,3 ori mai crescut de diabet sau hipertensiune arterială. Mai mult, aveau un risc dublu de dezvoltare a cancerului.

Dintre cei 840 participanți la care s-a confirmat somnolența diurnă în primul interviu, 6,2% au făcut diabet. La polul opus, doar 2,9% dintre cei fără hipersomnie au dezvoltat diabet. Mai mult, dintre cei cu hipersomnie, 2,4% au dezvoltat cancer, față de 0,8% în grupul celor fără somnolență diurnă.

Rezultatele au mai arătat că persoanele la care s-a confirmat hipersomnia la ambele interviuri telefonice aveau un risc de 2,5 ori mai mare de boală cardiacă. Participanții care au raportat hipersomnie doar în al doilea interviu erau de 2 ori mai predispuși să aibă artrită, tendinită și lupus.

După ajustarea pentru alți factori ce ar putea influența somnolență diurnă, precum sexul și prezența sindromului de apnee in somn, rezultatele s-au menținut asemănătoare.

Una dintre limitele studiului a fost capacitatea de rememorare a participanților.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-03-2020 | creare: 11-03-2020 | Vizite: 1626
Bibliografie
Are grandma, grandpa sleepy during the day? They may be at risk for diabetes, cancer, more:https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200301194906.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Solriamfetol: cel mai eficient tratament pentru somnolența excesivă în timpul zilei la pacienții cu apnee obstructivă în somn
  •