Somnul de calitate scade riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral

Studiul prezentat de cercetători la Congresul ESC 2022, accentuează importanța calității și cantității somnului pentru a proteja sănătatea inimii, iar acest comportament sănătos ar trebui învățat cât mai devreme în viață. Minimizarea zgomotului și a stresului nocturn contribuie totodată la îmbunătățirea somnului.
Studiul actual folosește un scor care analizează cinci obiceiuri asociate somnului, observând modificările în timp ale scorului și incidența bolilor cardiovasculare.
Studiul include 7.200 de participanți, bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 75 de ani, fără boli cardiovasculare, recrutați între 2008 și 2011. Participanții au fost supuși unor examene fizice, completând chestionare cu privire la stilul de viață, istoricul medical personal și alte condiții medicale. Chestionarele au colectat informații legate de cinci obiceiuri de somn, iar fiecare factor a primit 1 punct dacă este optim și 0 dacă nu.
Un scor optim a fost raportat între 7 și 8 ore pe noapte, neexperimentând insomnie, somnolență excesivă pe timpul zilei, apnee în somn sau cronotip precoce (trezire matinală).
La momentul inițial al studiului, 10% dintre participanți aveau un scor optim de somn, iar 8% un scor slab. Dintre aceștia, pe parcursul a opt ani, 274 de participanți au dezvoltat afecțiune coronariană sau accident vascular cerebral.
Riscul de boală coronariană și accident vascular cerebral a scăzut cu 22% pentru fiecare creștere cu câte un punct a scorului de somn.
În concluzie, dacă toți participanții ar avea un scor optim de somn, 72% dintre cazurile anuale de boală coronariană și accident vascular cerebral ar putea fi evitate.
Studiul subliniază beneficiile unui somn de calitate, de o durată corespunzătoare, acestea fiind necesare tuturor oamenilor, mai ales că un număr crescut de indivizi suferă de tulburări de somn, cu un risc prematur de boli cardiovasculare.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce se întâmplă în creier cu câteva minute înainte de a muri?
- Copiii cu o formă foarte rară și incurabilă de epilepsie ar putea beneficia în curând de un tratament
- Stimularea neurogenezei ar putea salva defectele de memorie la șoarecii cu boala Alzheimer
- Un stil de viață sănătos pentru inimă poate susține o sănătate bună a creierului
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Narcolepsia
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Apneea obstructiva in somn
- Sforaitul (Roncopatia)
- Tulburarile de somn la copii
- Somnul
- Poziții sănătoase pentru somn
- Insomnie
- Coșmar
- Alimente care pot afecta somnul
- Somnul
- Tresariri in somn
- Frica de somn
- Probleme cu somnul... mai exact dorm dar nu ma odihnesc
- Somn agitat, adorm si ma trezesc si iar adorm...
- Imi este somn in continuu...
- Crize ciudate in timpul somnului
- Probleme mari cu somnul. ajutor, va rog!
- Senzatii ciudate inainte de a dormi
- Somnambulism