Somnul influențează imunitatea: un somn de bună calitate promovează răspunsuri imunitare mai eficiente

©

Autor:

Somnul influențează imunitatea: un somn de bună calitate promovează răspunsuri imunitare mai eficiente
Un studiu experimental efectuat pe șoareci de laborator, care și-a propus să contribuie la înțelegerea modului în care fragmentarea somnului afectează răspunsurile imune și modificările epigenetice ale celulelor stem, arată că un somn de calitate poate promova imunitatea, ajutând organismul să lupte mai eficient împotriva infecțiilor.
Este bine-cunoscut faptul că un număr insuficient de ore de somn afectează sănătatea umană. Studii anterioare au demonstrat faptul că somnul este necesar pentru funcționarea într-un mod optim a sistemului imunitar, un somn insuficient sau de proastă calitate fiind asociat cu riscuri mai mari de cancer, boli cardiovasculare sau neurodegenerative.

Cercetările privind privarea de somn și bolile la șoareci au indicat faptul că somnul suficient limitează leucocitoza (creșterea nivelului de leucocite din sânge peste nivelul optim) și leziunile aterosclerotice prin scăderea concentrațiilor de monocite și neutrofile din sânge. În ciuda multiplelor dovezi care asociază somnul de proastă calitate cu diferite boli severe, mecanismele epigenetice și celulare prin care un somn insuficient are un impact asupra sistemului imunitar au rămas insuficient explorate.

Concluziile studiului actual sugerează faptul că fluctuațiile în durata și calitatea somnului sunt responsabile pentru apariția unor modificări epigenetice ale celulelor stem, care duc la răspunsuri inflamatorii exagerate. Rezultatele evidențiază importanța unor tipare sănătoase de somn încă din primele luni de viață.

sursa: News Medical
foto: Yuganov Konstantin / Shutterstock

Data actualizare: 27-09-2022 | creare: 27-09-2022 | Vizite: 269
Bibliografie
A good night's sleep promotes immunity, link: https://www.news-medical.net/news/20220925/A-good-nights-sleep-promotes-immunity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cancerul și sistemul imunitar
  • Folosește-ți simțurile pentru un somn odihnitor
  • O scurtă siestă ne poate îmbunătăți capacitatea de memorare de 5 ori
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum