Somnul insuficient sau în exces, asociat cu un risc mai mare de diabet la bărbați

©

Autor:

Somnul insuficient sau în exces, asociat cu un risc mai mare de diabet la bărbați
Potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, bărbații care dorm insuficient sau prea mult au un risc mai mare de a face diabet.

La nivel global, peste 29 milioane de persoane au diabet. În ultimii 50 de ani, durata medie de somn a scăzut cu 1,5-2 ore, iar prevalența diabetului s-a dublat.

Studiul a examinat durata de somn și factorii de risc pentru diabet la 788 persoane. Cercetătorii au măsurat somnul participanților și activitatea fizică cu ajutorul unui accelerometru care înregistrează mișcarea. Riscul de diabet a fost determinat cu ajutorul unei brățări hiperinsulinemice-euglicemice, care a măsurat eficacitatea cu care organismul utilizează insulina, hormon ce controlează nivelul de zahăr din sânge.

S-a descoperit că bărbații care dorm insuficient sau în exces au o capacitate scăzută de procesare a zahărului în comparație cu cei care au un somn de 7 ore. De asemenea, aceștia au niveluri mai mari de zahăr în sânge față de cei care dorm moderat.

Pe de altă parte, femeile care dorm mai mult sau mai puțin decât media sunt mai sensibile la insulină decât cele care au un somn moderat. La acestea, celulele beta din pancreas care produc insulină au o funcție intensificată. Concluzia este că lipsa de somn la sexul feminin nu determină un risc crescut de diabet.

Chiar și la persoanele sănătoase, excesul de somn sau un somn insuficient pot afecta sănătatea. Studiul arată importanța somnului asupra metabolismului glucozei. Acesta este primul care sugerează efectele opuse ale somnului insuficient asupra riscului de diabet la femei și la bărbați.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 08-03-2019 | creare: 13-07-2016 | Vizite: 1436
Bibliografie
Both limited and excess sleep may raise diabetes risk in men, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-limited-excess-diabetes-men.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Diabetul
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  •