Sorina Pintea: Creşterea pe investiţii a bugetului Ministerului Sănătăţii este de aproximativ 84%

Data publicării: 09-02-2019

Bugetul Ministerului Sănătăţii din 2019 este structurat pe investiţii şi pe programe naţionale curative şi prevenţie, creşterea pe investiţii fiind de aproximativ 84%, a declarat vineri ministrul Sorina Pintea.

"Bugetul pentru investiţii al Ministerului Sănătăţii este cel mai mare pe care acest minister l-a avut vreodată şi prin comparaţie v-aş propune nişte cifre: în 2017 am avut 170 de milioane de lei, 2018 - 193 de milioane de lei, 2019 - un miliard o sută de mii de lei. Creşterea pe investiţii este de aproximativ 84%. În 2018, cu 1 martie au crescut salariile medicilor şi asistenţilor medicali până la nivelul 2022, astfel încât am ajuns la un nivel al salariilor apropiat de al ţărilor UE", a afirmat Sorina Pintea, la RTV.

Ea spus că în programele naţionale de prevenţie din 2019 este propus testul Panorama pentru femeile însărcinate.

"Aş începe cu programele naţionale de prevenţie, pentru că au fost foarte multe discuţii în spaţiul public legate de acel test Panorama pe care îl propunem pentru femeile însărcinate. Este vorba de un test pe care o femeie însărcinată poate să îl facă începând cu săptămâna a noua de sarcină şi care depistează eventuale anomalii genetice. Testul este acurat în proporţie de 99%. Deci, până la urmă este vorba de a risipi temerile normale ale viitoarelor mame în ceea ce priveşte sănătatea copilului. Depistează anomalii precum sindromul Down, boli rare şi alte aspecte care duc la multe drame familiale. Este un test care costă aproximativ 2.500 de lei şi pe care nu orice viitoare mamă şi-l poate permite", a explicat Pintea.

Ministrul a mai vorbit despre suplimentarea bugetului pentru continuarea programului de diabet juvenil şi pentru diabetul de tip 1. "Copiii care suferă de diabet beneficiază de montarea unui sistem de senzori care monitorizează glicemia, dar este un program pentru toţi pacienţii bolnavi de diabet de tip 1 - pentru 41.000 de pacienţi", a spus Pintea.

De asemenea, ea a menţionat existenţa unui program pentru finanţarea markerilor moleculari. "Pentru ca medicii să poată prescrie tratamentul inovativ au nevoie de aceste testări, care sunt absolut necesare şi care în acest moment se fac de către firmele farma pentru anumite categorii de pacienţii. Vorbim de cei care sunt deja bolnavi, care au nevoie de aceste testări pentru a putea beneficia de tratamentul cel mai bun. Pe de altă parte, în acest program vorbim de nişte teste de screening tot pentru această patologie", a precizat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a menţionat şi programul de vitamina D care beneficiază de finanţare. "Specialiştii spun că este posibil ca aproximativ 65% din populaţia României să aibă carenţe de vitamina D, care trebuie corectate. În cadrul acestui program este vorba de testarea acestei carenţe şi apoi susţinerea medicaţiei pentru persoanele care au această carenţă. Apoi este vorba de finanţarea spitalelor care vor face acest tip de analiză cu echipamentul necesar", a punctat ministrul.
Sursa: Agerpres, 09-02-2019, Vizualizari 122
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.