Specialistii in autism si parintii isi unesc fortele intr-un eveniment organizat cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului

Data publicarii: 29-03-2011

Peste 30.000 de persoane cu autism în România
Aproximativ 3.900 de copii cu autism înregistraţi oficial în România
Costurile pentru terapii variază între 1.000 şi 1.500 de euro


Naţiunile Unite au declarat în decembrie 2007 ziua de 2 aprilie Ziua Internaţională de Constientizare a Autismului, fiind sărbatorită anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza şi coagula eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de conştientizare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora.
Când părinţii află ca au un copil autist, majoritatea şi-ar dori ca problema să dispară în mod magic. Este important pentru familie să depăşească durerea şi şocul şi să facă faţă situaţiei, sperând la un viitor cât mai bun pentru copilul lor. Astăzi, mai mult decat înainte, persoanele cu autism pot fi ajutate. O combinaţie între intervenţia timpurie, educaţia specială, sprijinul familiei şi, în unele cazuri, medicaţia ajută la creşterea numărului de copii cu autism care trăiesc o viaţă normală. Intervenţiile speciale şi programele educaţionale pot mări capacitatea lor de a învăţa, comunica şi relaţiona cu alţii, în timp ce se reduc severitatea şi frecvenţa comportamentelor nedorite.
Cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Austimului, Asociaţia pentru Intervenţie Terapeutică în Autism împreună cu Asociaţia Naţională pentru Copiii şi Adulţii cu Autism din România şi compania Houston NPA organizează în perioada 1-2 aprilie a.c. în Bucureşti Conferinţa Naţională “Terapii şi intervenţii în autism” care se va desfăşura la Universitatea Titu Maiorescu (Calea Văcăreşti, nr. 187, sector 4, Bucureşti).
Conferinta Naţională “Terapii şi intervenţii în autism” este concepută sub forma unui eveniment umbrelă special, ce urmăreste să marcheze o colaborare semnificativă între specialiştii implicaţi în managementul autismului din România şi familiile persoanelor cu autism, alături de asociaţiile care luptă pentru respectarea drepturilor celor cu autism.
Scopul Conferinţei este de a prezenta informaţii cu privire la depistarea precoce, evoluţia, terapiile, standardele de îngrijire specifice persoanelor cu autism, atât către specialiştii din domeniu, cât şi către persoanele care au în grijă copii cu autism, urmărindu-se o colaborare cât mai bună între cele 2 părţi.
VINERI 1 APRILIE - Zi dedicată profesioniştilor care împărtăşesc aceleaşi interese şi obiective legate de terapia şi recuperarea persoanelor cu autism, specialiştilor care pot depista manifestările precoce din spectrul autismului, precum şi organizaţiilor care luptă pentru apărarea drepturilor persoanelor cu autism. Sunt aşteptaţi psihologi, psihiatri, medici de familie, pediatri, educatori, autorităţi, presă, reprezentanţi ai ONG-urilor de profil şi părinţi sau aparţinători. Coordonarea zilei de vineri îi revine Asociaţiei pentru Intervenţie Terapeutică în Autism - A.I.T.A. Manifestarea este creditată de Colegiul Psihologilor din România cu 5 puncte.

Program: vineri între 9:00 şi 18:00.
SÂMBĂTĂ 2 APRILIE - Zi dedicată familiilor persoanelor cu autism. Scop: cooperarea dintre membrii asociaţiilor de pacienţi, părinţi şi specialişti pentru găsirea celor mai eficiente modalităţi de îngrijire, educaţie, orientare, formare, integrare în comunitate în vederea dezvoltării maxime a potenţialului persoanelor diagnosticate cu manifestări din spectrul autist. Sunt aşteptaţi părinţi ai copiilor cu autism, specialişti, reprezentanţi şi membri ai asociaţiilor (dizabilităţi mentale, spectrul autist, etc), public larg, presă. Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România - A.N.C.A.A.R. va coordona această zi. Program: sâmbătă între 10:00 şi 16:00.
Printre invitaţii care au confirmat participarea: Conf. univ. dr. Viorel Iulian TĂNASE (Universitatea Titu Maiorescu – Facultatea de Psihologie), Dr. Rodica URZICEANU (Spitalul Gorgoş),  Psih. Iulia PANTAZI (Centrul Educaţional pentru Copii şi Părinţi Iulia Pantazi), Psih. Anca NEAGU (acreditare BCBA), psih. Daniela MARTINESCU (AITA), Jurist Luminiţa GHEORGHIU (Parlamentul României), Ella LOBREGT - invitat special (Institutul Leo Kanner) şi mulţi alţii. (lectorii şi temele se regăsesc în programul ataşat).
 “Calitatea vieţii persoanelor cu TSA şi a familiilor acestora este mai puţin condiţionată de severitatea deficienţei, ci mai degrabă de măsura în care autismul este înţeles şi cum se intervine. Intervenţiile şi supravegherea persoanelor cu autism trebuie să se facă pe toată durata vieţii, de aceea sunt absolut necesare strategii de intervenţii la toate categoriile de vârstă, iar accesul la servicii să nu fie discriminatoriu. Lipsa centrelor de respiro fac din părinţii acestor persoane victime sigure (stări de axietate, depresie, epuizare fizică şi psihică). În Romania nu există statistici oficiale, estimările sunt undeva la 30.000 de persoane. La adulţi nu există estimări pentru că diagnosticul nu este recunoscut de lege, adică nu există în criteriile medico-sociale pentru încadrarea intr-o categorie de persoană cu handicap. Acum în ţară sunt centre doar pentru copii cu TSA. Acestea sunt proiecte ale ONG-urilor, iniţiative ale părinţilor, cu suport de la organizaţii europene sau finanţări europene. Pentru adulţi nu există nimic, câţiva dintre ei sunt prinşi în centrele pentru persoane cu dizabilităţi psihice” a declarat Georgeta Crişu, preşedinte ANCAAR (Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România).
“De aproximativ 7 ani în România copiii cu autism pot beneficia de programe eficiente de terapie care duc la recuperarea şi integrarea lor la gradiniţă şi şcoală şi ulterior în societate. La această conferinţă vor fi prezenţi cei mai buni practicieni în domeniul recuperării copiilor cu autism, care vor prezenta teme de interes major pentru terapia şi recuperarea persoanelor cu autism. În prezent se fac demersuri pentru acreditarea terapiei ABA şi terapeuţilor, au fost construite centre pentru copii cu autism, iar acest lucru ne face să privim mai optimist spre viitor. Participând la conferinta din 1 şi 2 aprilie ne vom putea crea o imagine clară asupra problematicii autismului, terapiilor şi intervenţiilor în autism îm momentul de faţă în România” a declarat psiholog Daniela Martinescu, preşedinte AITA (ASOCIAÈšIA PENTRU INTERVENÈšIE TERAPEUTICĂ ÎN AUTISM)

Specialiştii care doresc să participe la eveniment plătesc o taxă de înregistrare. Pentru părinţi, aparţinători etc intrarea este liberă, pe bază de înscriere. Informaţii şi înscrieri la:  mihai.giuvelea@houston.ro; telefon 0733.076.383.

***
Autismul este o tulburare de dezvoltare care înregistrează o creştere alarmantă la nivel internaţional. În toată lumea este estimat la ora actuală că există 1 copil cu tulburare de spectru autist la 150 de copii.
Cu cât mai repede un copil începe să primească ajutor, cu atât mai mare este posibilitatea de a învăţa. Mai mult, deoarece creierul unui copil este în dezvoltare, specialiştii cred că intervenţia timpurie oferă copilului cea mai bună şansă pentru a-şi dezvolta potenţialul maxim. Copiii cu autism sunt rar diagnosticaţi înainte de 3-4 ani!
Cum diagnosticăm? Privim cu atenţie copii şi, dacă au următoarele manifestări comportamentale, îi îndreptăm spre specialist:
* ataşament straniu pentru obiecte
* se joacă îndelungat în mod bizar
* plâng, râd sau manifestă nelinişti din motive neclare
* împotrivirea la atingerile sociale (îmbrăţişări)
* dificultăţi de interacţiune cu alte persoane
* gesturi repetitive (alinierea de obiecte, de exemplu) şi/sau mişcări stereotipe (agitarea mâinilor, săritul, mersul pe vârfuri)
* lipsa întrebărilor (pe care le pun de obicei copiii despre tot ceea ce îi înconjoară)
* neputinţa de a se orienta când e strigat pe nume, de a copia mişcările altor persoane, de a arăta obiecte altor persoane
* contact vizual redus sau inexistent
* vorbire săracă, limbaj redus
* baieţii sunt pasibili de 4 ori mai mult la autism decât fetele

Copilul cu autism introdus intr-un program de terapie intensiv înaintea vârstei de 3 ani are şanse foarte mari să recupereze întârzierile în dezvoltare şi să îşi formeze abilităţi şi comportamente adecvate social. Terapia care şi-a dovedit eficacitatea în recuperarea copiilor cu autism este terapia comportamentală aplicată, ABA.
Nu există o statistică oficială în România privind incidenţa/prevalenţa autismului. Statisticile din Statele Unite ale Americii arată o creştere a numărului de cazuri de până la 1/150 de copii.
În luna iulie 2010 a fost aprobată Legea 151 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate. Legea pune accent pe diagnosticarea precoce a autismului şi prevede că screening-ul se efectuează la copiii cu vârsta 0-3 ani, în conformitate cu standardele stabilite prin norme. Normele au fost afişate pe sitel Ministerului Sănătăţii la sfârşitul lunii ianuarie 2011.
Aceste norme nu sunt în măsură să asigure un sistem integrat de servicii pentru persoanele cu autism. Trebuie avută în vedere necesitatea unei legi care să funcţioneze dincolo de contextul politic, o lege de strategie naţională, cu norme aplicabile în folosul tuturor copiilor cu TSA, indiferent de vârstă. Legea 151/2010 şi normele de aplicare nu asigură cadrul necesar respectării drepturilor persoanelor cu autism din România, stabilite prin Carta drepturilor persoanelor cu autism adoptată de Parlamentul European la data de 9 Mai 1996. ONG-urile au fost consultate numai formal la întocmirea normelor de aplicare a „Legii autismului", iar forma elaborată de oficialităţi modifică esenţial sensul legii, devenind “aproape inaplicabilă”.
În România este imperios necesară o strategie naţională pentru autism, o abordare integrată a TSA cu stabilirea şi respectarea atribuţiilor instituţiilor statului, de profesionişti şi paraprofesionişti bine pregătiţi şi cu roluri bine stabilite şi de adoptarea unei legi a autismului după modelul american, în care să se stipuleze metodele de identificare ale persoanelor cu autism, cum se intervine şi în ce constă tratamentul timpuriu, existenţa unor programe pentru adulţii cu autism şi prezentarea unor oportunităţi sociale pentru dezvoltarea şi asigurarea viitorului acestora.

Sursa: Houston NPA, 29-03-2011, Vizualizari 1225
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.