Specialistii in reumatologie sustin necesitatea unei campanii de informare

Data publicării: 17-12-2008

Poliartrita  si spondilita sunt boli grave, care afecteaza articulatiile, dar si organismul ca intreg si, de aceea, influenteaza semnificativ calitatea si durata vietii, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, dr. Catalin Codreanu, directorul Centrului Metodologic de Reumatologie "Ion Stoia".
  Ca urmare, reprezentantii Ligii Romane contra Reumatismului atrag atentia asupra necesitatii acordarii unei mai mari importante acestor boli din partea autoritatilor.
 "Trebuie sa luam pozitie si sa facem tot ce putem fiecare, pentru a comunica incidenta acestor boli in Romania, implicatiile serioase, precum si costurile sociale uriase, mai ales indirecte ale acestor afectiuni", a subliniat dr. Catalin Codreanu. 
  El a adaugat ca este foarte importanta diagnosticarea cat mai precoce  si institutirea
tratamentului mai agresiv cu terapii puternice, cu atat mai mult cu cat acesti pacienti au  sansa de a reveni la o viata normala, de a-si intemeia o familie, de a-si mentine locul de munca.
 Dr. Catalin Codreanu a subliniat ca aceste terapii au efecte cu atat mai bune cu cat sunt
prescrise intr-o faza incipienta a bolii.
  Specialistul a spus ca trebuie sa se lanseze o campanie de educare a publicului larg, pentru a-l indemna pe pacient sa se prezinte cat mai devreme la medicul reumatolog, imediat ce constata o durere articulara la nivelul mainilor, la nivelul piciorului, sa mearga la controale regulate, pentru a depista cat mai devreme afectiunea.
 Aceasta boala afecteaza peste 1% din populatia Romaniei - aproximativ 200.000 romani
sufera de poliartrita reumatoida si aproximativ 50% din acestia ajung la un grad de invaliditate care are drept consecinta pensionarea prematura, in cativa ani dupa diagnosticarea bolii. Leziunile articulare ireversibile se instaleaza din primul an de boala. Boala debuteaza intre 20-40 de ani. 
  Costurile medicale directe pentru un pacient cu poliartrita reumatoida reprezinta doar doar un sfert din costurile totale - din costurile directe doar 26% sunt costuri determinate de medicatie, iar 50% sunt costuri de spitalizare -, restul de 74% fiind  costuri indirecte, generate de concedii medicale, absenta de la locul de munca  si pensionarile premature, la care pot fi adaugate  si costurile complicatiilor.
 Studiile arata ca terapiile de fond, clasice, pentru poliartrita reumatoida pot ameliora temporar simptomatologia, pot eventual incetini evolutia bolii, dar nu pot asigura stoparea acesteia  si, prin urmare, nu pot preveni aparitia complicatiilor, nu pot preveni internarile sau concediile medicale repetate, urmate de pensionarea acestor pacienti, a spus, la randul sau, prof. dr Stefan Suteanu. 
  In ultimii 5 ani s-au realizat progrese remarcabile in tratamentul pacientilor cu poliartrita, prin introducerea agentilor biologici. Printr-un tratament corespunzator, suficient de agresiv si bine tolerat, cu agenti biologici, viata acestor pacienti poate fi semnificativ imbunatatita.
  Dintre cei 200.000 de bolnavi, doar aproximativ 20.000 adica circa 10% urmeaza tratament cu medicamente de fond, care le poate incetini evolutia bolii si mai putin de 1% tratament biologic, care le poate opri evolutia bolii.
 Expozitia  HUMAN Art Expo vernisata miercuri la Casa Oamenilor de Stiinta este un proiect al Ligii Romane contra Reumatismului, care, in primul rand, ofera persoanelor cu boli reumatice invalidante si celor cu handicap oportunitatea de a oferi bucuria si dragostea lor, prin arta mainilor si a sufletului.
Sursa: Agerpres, 17-12-2008, Vizualizari 1002
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.