ROmedic Cabinete medicale Döbling, Viena Cabinete Chirurgie cardiacă și a vaselor mari Chirurgie cardiacă și a vaselor mari Döbling, Viena

Institutul de Medicină Nucleară și Diagnosticare cu Izotopi

Institutul de Medicină Nucleară și Diagnosticare cu Izotopi
Autor: Patricia Davidescu

Majoritatea examinărilor sunt efectuate prin tehnica de imagistică convențională (radiografie, CT, RMN). În anumite cazuri specifice se efectuează și examinări de medicină nucleară (de ex: scintigrafie). Institutul nostru efectuează investigații de medicină nucleară (scintigrafie) a diferitelor organe interne precum și a funcțiilor metabolice a acestora (scintigrafia tiroidiană, scintigrafia miocardică, scintigrafia osoasă). 

 

Metode de investigare - Scintigrafia

 

Ce este scintigrafia?

 

Scintigrafia este o metodă de diagnosticare imagistică a diferitelor organe prin intermediul unei camere gamma. Astfel sunt explorate organe precum tiroida, inima, oasele, creierul, ficatul, rinichiul sau plămânul și funcțiile lor. 

Scintigrafia oferă indicii asupra tipului și localizării diferitelor focare. Aceste informații sunt esențiale pentru stabilirea terapiei.

 

În funcție de natura investigației, sau a aspectului de clarificat, este necesară administrarea intravenoasă a unui izotop radioactiv de scurtă durată, un așa-numit radiofarmaceutic. Diferiți izotopi radioactivi permit ilustrarea funcției diferitelor organe. În anumite cazuri, înaintea injectării izotopului, se administrează un medicament fie intravenos fie pe cale orală, pentru a stimula funcțiile organelor de investigat.

Radiofarmaceuticul rămâne pentru o perioadă scurtă de timp în organism, fiind apoi excretat prin funcțiile normale ale corpului. 

 

 

Cum se efectuează o scintigrafie?

 

Pentru o scintigrafie miocardică, pacientul trebuie să aibe stomacul gol. Toate celălalte investigații nu sunt afectate de alimentație.

 

Durata investigației imagistice, în funcție de organele de investigat, este între 5 și 30 de minute (de ex: investigația glandei tiroide durează între 5-10 minute, scintigrafia miocardică durează 2 x 20 de minute).

Sub acest aparat imagistic veți fi așezat pe un pat special. Ulterior, fie se mișcă camera gamma în jurul corpului dumneavoastră, fie se mișcă patul special, foarte încet, sub cameră. Foarte important este să rămâneți nemișcat în timpul examinării, orice mișcare poate cauza imagini neclare. Pe parcursul întregii investigații sunteți supravegheat de personal calificat.

 

Scintigrafia este recomandată în următoarele cazuri:

 

 • disfuncții tiroidiene 
 • tulburări circulatorii la nivel cardiac 
 • suspiciune de embolie pulmonară 
 • leziuni osoase în urma afecțiunilor tumorale 
 • dureri musculo-scheletice 
 • tulburări ale funcției renale 

 

Informații importante înainte de efectuarea scintigrafiei:

 

 • Cu 8 ore înainte de scintigrafia miocardică este necsar un reapus alimentar (nu aveți voie să consumați, în special, cafea, ceai și nici un medicament de inimă) 
 • Locul de injectare poate provoca dureri șau mici vânătăi. 
 • Izotopii sunt compuși din molecule mici astfel încât nu se pot manifesta alergii. Medicamentele pentru stimularea funcțiilor organelor pot provoca, rareori, reacții de hipersensibilitate (la mai puțin de 1 din 100 de pacienți). 
 • În conformitate cu cercetările științifice și pe baza multor ani de experiență, investigațiile de medicină nucleară sunt, în general, foarte bine tolerate. Prin urmare, riscul investigației este, în comparație cu beneficiile, foarte redus. 
 • În cazul în care apar totuși efecte secundare, ajutorul medical este imediat disponibil. 
 • Pentru această investigație medicală este necesară o trimitere de la un medic specialist. 

 

 

Pentru mai multe informații și programări ne puteți contacta la:

 

M: +43 664 142 91 07

E: international@pkd.at

    international@premiqamed.at

 

 
Programare