ROmedic Cabinete medicale Döbling, Viena Cabinete Chirurgie vasculară Chirurgie vasculară Döbling, Viena

Centrul pentru tratarea malformațiilor cardiace congenitale din Ambulatoriul Döbling

Autor: Patricia Davidescu

La o mie de nou născuți între 8-10 dintre ei vin pe lume cu malformații congenitale cardiace. Rămase netratate, acestea cauzau în trecut o rată a mortalității de 25% la nou născuți și de 60% la bebelușii de sub un an. Numai 10-15% atingeau vârsta de adult.

 

Datorită dezvoltării rapide a chirurgiei cardiace, grupa - relativ nesemnificativă- de pacienți din trecut, s-a transformat în ceea ce astăzi reprezintă unul dintre principalele sectoare de tratament cardiologic. O caractersitică particulară a acestor pacienți este vârsta, care cuprinde de la nou-născuți până la pacienți de vârstă mijlocie.

 

În secția specială de malfomații congenitale a Ambulatoriului Döbling din Viena, pacienții beneficiază de o abordare holistică. Cu ajutorul ecocradiografiei fetale, circa 80% din defectele de inimă pot fi detectate încă din uter. Începând din săptămâna de sarcină 16 - 18, majoritatea malformațiilor - mai ales cele critice - sunt vizibile.

 

O diagnosticare și o interpretare corectă - efectuată timpuriu - este foarte importantă pentru stabilirea deciziei măsurilor de urmat - atât cele din timpul sarcinii cât și după naștere. În astfel de cazuri informarea detaliată a părinților precum și cooperarea acestora în procesul de decizie sunt factori extrem de importanți.

 

Defectele de inimă pot parcurge o "dezvoltare" pozitivă sau negativă pe durata sarcinii, mai ales datorită schimbării condițiilor de presiune și fluidizare care influențează semnificativ dezvoltarea ulterioară a diferitelor secțiuni ale inimii. Din acest motiv, este necesar un control regulat, efectuat la fiecare 3-4 săptămâni. Începând cu săptămâna de sarcină 34 - 36, se poate preciza cu acuratețe ce intervenții sunt necesare în timpul sarcinii precum și după aceea, astfel încât să se evite situațiile de urgență.

 

După un parcurs perinatal optim și în urma efectuării investigațiilor amănunțite, se poate alcătui un plan exact pentru intervențiile ulterior necesare.

 

"Corectura timpurie" ocupă în ziua de astăzi un loc foarte important în chirurgia cardiacă modernă. Tehnica cardiologică permite în ziua de astăzi efectuarea unor operații complexe, de durata a 6 - 8 ore, sub bypass cardio-pulmonar pe pacienți cu o greutate sub 2 kg.

 

Datorită acestei corecturi timpurii, inima se poate dezvolat normal în copilărie. În această perioadă, micuții pacienți trebuie să urmeze un program mai intensiv de investigații medicale. În perioada de creștere intensivă pot apărea calcifieri, dilatări sau îngustări care însă nu generează simptome clinice. Aceste schimbări pot fi detectate în timp util cu ajutorul ecografiei Dopller sau al unui RMN. De asemenea, se poate utiliza un cateter cardiac prin intermediul căruia se realizează multe corecturi fără a mai fi necesară o intervenție chirurgicală.

 

Pubertatea reprezintă următoarea perioadă importantă. Adolescenții se simt sănătoși și au aceleași dorințe și necesități ca și prietenii lor de aceeași vârstă. Majoritatea pacienților pot practica sport, în multe cazuri unde a fost necesară o intervenție chirurgicală a fost permis, ulterior, chiar și sportul de performanță.

 

Următoarea etapă, maturitatea, aduce cu ea o nouă serie de sarcini: alegerea unei meserii, întemeierea unei familii și sarcina, aceasta din urmă implicând cea mai mare provocare. Pentru o corectă evaluare a pericoleleor sunt necesare informații amănunțite cu privire la disgnosticul inițial, intervenții chirurgicale precum și parcursul bolii. Înainte de a rămâne însărcinată trebuie neaparat clarificate toate aceste aspecte.

 

Alături de secția de malformații congenitale, Spitalul Privat Döbling deține și o secție de pediatrie generală.

 

Pentru mai multe informații sau programări ne puteți contacta la:

 

M: +43 664 142 91 07

E: international@pkd.at

    international@premiqamed.at

 
Programare