Stimularea creierului îmbunătățește memoria la adulții vârstnici

©

Autor:

Stimularea creierului îmbunătățește memoria la adulții vârstnici
În ultimele decenii, s-au realizat numeroase studii despre modul în care funcționează creierul uman. Cu toate acestea, circuitele neuronale responsabile de formarea memoriei rămân în continuare un mister. O nouă lucrare publicată recent în jurnalul Nature Neuroscience evaluează metode de îmbunătățire a memoriei la vârstnici, contribuind la dezvoltarea unui instrument neinvaziv de manipulare a regiunilor cerebrale implicate în acest proces.

Memoria reprezintă un fenomen datorat activității intense din două structuri cerebrale: cortexul prefrontal dorso-lateral (DLPFC) și lobulul parietal inferior (IPL). Pentru a investiga aceste structuri, echipa de cercetători a recrutat 150 de participanți cu vârste de peste 65 de ani. Participanții, proveniți din Boston, au fost împărțiți astfel: 60 de persoane în experimentul 1,60 în experimentul 2 și 30 de participanți în experimentul 3.

În cadrul primului experiment, cercetătorii au investigat efectul ritmurilor theta asupra IPL. Al doilea experiment a avut drept scop prelucrarea datelor din primul experiment pentru a localiza regiuni cerebrale suplimentare implicate în formarea memoriei. Experimentul 3 a examinat efectul ritmurilor gamma asupra DLPFC, alături de stimularea theta în IPL. În toate experimentele, stimularea cerebrală a fost posibilă utilizând stimularea prin curent alternativ transcranian de înaltă definiție (HD-tACS) , realizată prin nouă electrozi de câte 12 mm dispuse la nivelul scalpului.

Datele obținute au fost comparate cu date colectate la începutul studiului de la participanți, referitor la simptome depresive și performanțe cognitive, notate prin Scala de Depresie Geriatrică (GDS) sau Evaluarea Cognitivă Montreal (MoCA). Astfel, rezultatele studiului au evidențiat faptul că modificarea ritmurilor specifice ale creierului a determinat o îmbunătățire selectivă și durabilă asupra memoriei, efectul fiind susținut cel puțin o lună după o terapie HD-tACS de patru zile. Mai mult decât atât, s-a observat un efect sporit asupra memoriei în cazul persoanelor cu funcție cognitivă scăzută.

Întrucât ilustrează o metodă eficientă de măsurare a receptivității la tratament, lucrarea reprezintă un pas înainte pentru dezvoltarea de noi terapii care să susțină funcția de memorare a vârstnicilor. Este nevoie de studii suplimentare asupra schimbărilor apărute odată cu vârsta în circuitele neuronale, existând posibilitatea îmbunătățiri prognosticului la pacienții cu tulburări neurodegenerative, cu deficite selective de memorie sau risc de demență.

sursa: News Medical
foto: Robert Kneschke / Shutterstock.com

Data actualizare: 29-08-2022 | creare: 29-08-2022 | Vizite: 252
Bibliografie
Brain stimulation improves memory function in older adults, link: https://www.news-medical.net/news/20220825/Brain-stimulation-improves-memory-function-in-older-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum