Stimularea electrică transcraniană ar putea îmbunătăți memoria persoanelor tinere

©

Autor:

Stimularea electrică transcraniană ar putea îmbunătăți memoria persoanelor tinere

Cu toții ne-am pus la un moment dat aceste tipuri de întrebări: Unde mi-am lăsat cheile? Care era numele persoanei? Unde mi-am parcat mașina?
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, memoria înregistrează un declin, astfel se acordă tot mai multă atenție găsirii unor modalități de îmbunătățire a acesteia, având în vedere creșterea speranței de viață.  

Potrivit unor cercetări recente, stimularea creierului cu un curent electric de slabă intensitate, cunoscut sub numele de stimulare electrică transcraniană (tDCS – Transcranial direct current stimulation), poate îmbunătăți capacitatea de memorare atât la adulții tineri, cât și la cei în vârstă.

Un studiu realizat la Universitatea Illinois din Chicago a testat aceste rezultate pe seturi de participanți - 48 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, precum și 48 de persoane cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani - cărora li s-a cerut să încerce să învețe informații și să rețină fețele și numele a 60 de persoane.

Unii dintre participanții la studiu au primit stimulare electrică, iar alții au primit o falsă stimulare. Capacitatea de memorare a fost testată atât imediat după stimulare, cât și la 24 de ore mai târziu pentru a evalua efectele asupra memoriei în ziua următoare.

În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că adulții tineri au prezentat îmbunatățirea capacității de memorare în urma stimulării, însă nu și adulții în vârstă.

În medie, memoria s-a îmbunătățit cu 50%. Autorul studiului, Eric Leshikar, precizează faptul că aceste îmbunătățiri ale capacității de memorare au fost prezente atât imediat după stimulare, precum și după 24 de ore, sugerând că stimularea creierului poate îmbunătăți în mod eficient memoria.

Rezultatele contrazic concluziile studiilor anterioare care au arătat că un ușor curent electric prin scalp a avut un efect mai mare asupra capacității de memorare a adulților în vârstă comparativ cu adulții tineri.

Leshikar declară că cercetările viitoare vor analiza dacă utilizarea unor proceduri de stimulare diferite pot ajuta și adulții în vârstă să experimenteze îmbunătățirea memoriei.

„Este foarte probabil ca și adulții în vârstă să poată prezenta îmbunătățirea capacității de memorare în urma stimulării, dar nu cu procedurile de stimulare folosite în acest studiu”, adaugă Leshikar.

Sursa: Neuroscience News


Data actualizare: 12-04-2019 | creare: 04-05-2018 | Vizite: 1340
Bibliografie
Brain Stimulation Helps Younger, Not Older, Adults’ Memory, link: https://neurosciencenews.com/memory-aging-brain-stimulation-8585/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îmbunătățirea memoriei prin creșterea nivelului de histamină
  • O nouă metodă de a dormi crește capacitatea creierului de a-și aminti lucruri
  • Doar zece minute de exerciții fizice contribuie la îmbunătățirea memoriei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum