Stimularea nervilor și reabilitarea fizică pot amplifica recuperarea funcțiilor brațului

©

Autor:

Stimularea nervilor și reabilitarea fizică pot amplifica recuperarea funcțiilor brațului
Un studiu prezentat la Conferința Internațională a Asociației Americane pentru Accident Vascular Cerebral din 2024 a arătat că combinarea stimulării nervului vag cu reabilitarea fizică intensă a ajutat supraviețuitorii unui accident vascular cerebral să-și recupereze mișcarea brațelor și mâinilor și să mențină aceste îmbunătățiri timp de un an.
Dispozitivul de stimulare a nervului vag, aprobat de FDA în 2021 pentru tratamentul deficitelor motorii severe ale extremităților superioare asociate cu AVC-ul cronic, a fost utilizat în cadrul studiului VNS-REHAB, care a inclus 108 participanți împărțiți în două grupuri: un grup de control și un grup experimental. Ambele grupuri au completat șase săptămâni de reabilitare intensă în clinică, combinată cu stimulare activă sau fictivă a nervului vag, urmată de un program de exerciții acasă timp de trei luni. Grupul cu stimulare activă a nervului vag a continuat programul de exerciții acasă timp de un an, în timp ce grupul de control a trecut la stimularea activă după șase săptămâni de stimulare fictivă.

Funcția motorie a fost evaluată înainte și după terapiile de stimulare și reabilitare, folosind Evaluarea Fugl-Meyer pentru Extremitățile Superioare și Testul Motor Wolf, care evaluează capacitatea motorie a extremităților superioare. Rezultatele finale, reprezentând progresul a 74 de supraviețuitori de AVC după un an de tratament de reabilitare fizică, au arătat o îmbunătățire semnificativă a funcției membrelor superioare, sugerând că terapia cu stimulare a nervului vag poate îmbunătăți funcția mâinii și a brațului de 2-3 ori mai mult decât doar reabilitarea intensă.

Aceste rezultate subliniază potențialul stimulării nervului vag în combinare cu terapia de reabilitare pentru a ajuta creierul să întărească noi căi neuronale, oferind noi speranțe pentru pacienții cu AVC cronic. Studiul, care a durat cinci ani, a fost triplu-orb, asigurându-se că nici participanții, nici cercetătorii, nici profesioniștii din domeniul sănătății nu știau la care grup de intervenție aparțineau participanții. Limitările studiului includ dimensiunea mică a eșantionului și lipsa detaliilor despre regimurile de terapie de reabilitare urmate de fiecare participant pe parcursul unui an, care au fost variabile.

Aceste descoperiri deschid noi perspective pentru tratamentul post-AVC, subliniind că îmbunătățirile pot continua chiar și în afara unui program formal de exerciții, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste rezultate și pentru a clarifica cine este susceptibil să experimenteze îmbunătățiri continue.

sursa: News Medical

Data actualizare: 02-02-2024 | creare: 02-02-2024 | Vizite: 146
Bibliografie
Nerve stimulation plus physical rehabilitation may boost recovery of arm and hand function, link: https://www.news-medical.net/news/20240201/Nerve-stimulation-plus-physical-rehabilitation-may-boost-recovery-of-arm-and-hand-function.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stimularea nervoasă ar putea fi eficientă împotriva oboselii din scleroza multiplă
  • Dispozitiv electronic flexibil pentru monitorizarea recuperării după AVC
  • Suportul emoțional – esențial pentru recuperarea după un AVC
  •