Stimularea răspunsului imun la pacienții cu cancer, prin combinarea a două medicamente

©

Autor:

Stimularea răspunsului imun la pacienții cu cancer, prin combinarea a două medicamente
O nouă abordare a terapiei împotriva cancerului arată potențialul de a transforma gemcitabina, un medicament de chimioterapie utilizat în mod obișnuit, într-un medicament care ucide celulele canceroase prin activarea celulelor imune pentru combaterea cancerului, potrivit unui studiu condus de cercetătorii Institutului Cedars-Sinai. Descoperirile, realizate în urma analizelor pe celule canceroase umane și de șoareci de laborator, au fost publicate în revista Nature Communications.
Anchetatorii au descoperit că atunci când au adăugat celecoxib (Celebrex), un medicament antiinflamator non-steroidian, la chimioterapia cu gemcitabină, a transformat gemcitabina dintr-un medicament incapabil să activeze răspunsul imun al pacientului la un medicament care a declanșat răspunsul imun la șoareci. „Combinația de medicamente a dus la activarea celulelor imune, oferind capacitatea organismului de a lupta cu celulele tumorale.”, a declarat autorul corespondent al studiului, Keith Syson Chan.

„Cred că studiul nostru are un potențial clinic semnificativ, deoarece imunoterapia împotriva cancerului continuă să apară ca un pilon important pentru tratarea pacienților cu cancer”, a mai spus Chan. Confirmarea în studiile clinice a descoperirii actuale ar putea crește semnificativ procentul pacienților al căror organism răspunde la imunoterapia cancerului. În prezent, aproximativ 70% până la 85% dintre pacienții care iau medicamente imunoterapice nu reușesc să răspundă la tratament.

Încă de la apariția primelor cazuri documentate de cancer, principalul tratament pentru distrugerea celulelor canceroase a implicat medicamente chimioterapice, care ucid celulele direct. Multe dintre medicamentele folosite împotriva cancerului nu reușesc însă să inducă cea mai eficientă formă de moarte celulară, cunoscută sub numele de moarte celulară „imunogenă”. Răspunsul imunogen presupune activarea celulelor imune ale organismului pentru eradicarea tumorii.

În schimb, majoritatea chimioterapiilor actuale pentru cancerul pulmonar pancreatic, al vezicii urinare, mamarului, ovarianului și celulelor non-mici nu numai că sunt neimunogene, ci suprimă sistemul imunitar. Studiul actual oferă informații cu privire la posibilitatea de transformare a unui medicament neimunogen, folosit în tratamentul cancerului, într-un medicament imunogen.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-12-2020 | creare: 11-12-2020 | Vizite: 831
Bibliografie
Potential cancer therapy may boost immune response, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201207091246.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stimularea imunității prin exerciții fizice
  • Stimularea imunității prin meditație
  • Efectul mediului ambiant asupra imunității
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum