Stocurile de tratamente derivate din plasmă ale companiei Takeda nu vor fi afectate de pandemia de COVID-19

Data publicării: 06-04-2020

Compania biofarmaceutică Takeda își informează pacienții că nu prevede în acest moment nicio perturbare în stocurile sale de tratamente pe bază de plasmă. Compania monitorizează îndeaproape situația externă și va continua să comunice evoluția acesteia, ori de câte ori este nevoie.
În acest moment s-a observat o ușoară scădere a donărilor de plasmă, din cauza evoluției pandemiei. Takeda nu se așteaptă ca această situație să perturbe livrările de tratamente pe bază de plasmă până la finalul anului 2020, deoarece ciclul de producție, de la colectarea plasmei la produsul finit și perioada de alocare, se întinde pe o durată de 9-12 luni, iar stocurile de plasmă ale companiei sunt suficiente.

Pandemia COVID-19 reprezintă o provocare majoră pentru producția tratamentelor pe bază de plasmă. Conform unui studiu realizat de Biroul de Cercetare al Pieței din Statele Unite ale Americii, prețul plasmei în Europa a crescut cu 4,2% față de 2019. Acest lucru, combinat cu evoluția pandemiei COVID-19, ce are un efect direct asupra procesului de colectare a plasmei, va duce la o continuare a creșterii prețului. Totodată, Asociaţia Companiilor Producătoare de Terapii cu Proteine Plasmatice (PPTA) și-a exprimat îngrijorarea crescută asupra potențialului impact pe care îl vor avea măsurile luate în contextul actualei pandemii asupra accesului pacienților la medicamente derivate din plasma. Potrivit PPTA, Europa se bazează pe plasma provenită din Statele Unite ale Americii în proporție de 37%. Din restul de 63% de plasmă colectată în Europa pentru pacienții de europeni, 62% provine din sectorul public și 38% din sectorul privat. Acest procent de 38% reprezintă cantitatea de plasmă colectată de sectorul privat în patru țări din Europa (Austria, Cehia, Germania și Ungaria).

În acest context, Takeda caută soluții în mod proactiv, printr-un dialog deschis cu asociațiile din industrie, centrele de colectare, organizațiile de pacienți și guverne pentru a asigura continuitatea donațiilor si securitatea și siguranța procesului de colectare, în condițiile în care un număr important de pacienți cronici sau cu alte condiții complexe au nevoie de tratament continuu cu aceste produse derivate din plasmă.

„Este prea devreme acum să facem o predicție pe termen lung privind disponibilitatea stocurilor de plasmă, dar vă asigurăm că urmărim îndeaproape situația și pregătim planuri de rezervă pe care le vom adapta constant, luând în considerare toți factorii care pot influența procesul de colectare a plasmei. Prioritatea noastră absolută este aceea de a ne asigura că medicamentele și serviciile Takeda continuă să ajungă la pacienții a căror viață depinde de acestea. În același timp, facem eforturi să protejăm sănătatea angajaților noștri, a familiilor lor și a întregii noastre comunități”, susține Dominika Kovacs, Country Manager al Takeda România.

Pentru date la zi despre demersurile pe care Takeda le întreprinde în lupta cu pandemia de COVID-19, accesați: https://www.takeda.com/newsroom/featuredtopics/coronavirus-efforts
Sursa: Point Public Affairs, 06-04-2020, Vizualizari 300
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.