Strategiile de coping adoptate de persoanele cu insomnie pentru a putea dormi duc la scăderea calității somnului

©

Autor:

Strategiile de coping adoptate de persoanele cu insomnie pentru a putea dormi duc la scăderea calității somnului

Majoritatea pacienților cu probleme de somn adoptă strategii de adaptare dezadaptative, cum ar fi administrarea de somnifere, consumul de cofeină și somnul în timpul zilei, care pot contribui de fapt la scăderea calității somnului, raportează un studiu recent.
Studiul a inclus 137 de pacienți consultați la o clinică de somn într-un interval de doi ani pentru probleme de somn comune, precum apneea obstructivă în somn sau insomnie. Pe baza chestionarelor pacienților, autorii au analizat ratele anumitor tipuri de strategii de coping dezadaptative și modul în care acestea au afectat rezultatele polisomnografiei (studiu al somnului).

În concordanță cu studiile anterioare privind insomnia, majoritatea pacienților au adoptat una sau mai multe strategii contraproductive pentru a-și rezolva problemele de somn. Consumul de cofeină, luarea medicamentelor pentru somn sau somnul pe timpul zilei au fost cele mai frecvent utilizate strategii adaptative. Aproximativ două treimi dintre pacienți au raportat că au consumat cofeină. În plus, aproape jumătate dintre pacienți (47%) au luat medicamente pentru somn pe bază de prescripție medicală, în timp ce alți 19% au folosit somnifere fără prescripție medicală (OTC). Peste 40% dintre pacienți au raportat faptul că au folosit produse pe bază de plante.

Toate strategiile de adaptare dezadaptative au afectat calitatea somnului în mai multe moduri. Pacienții care nu au folosit medicamente pentru a induce mai repede somnul au intrat în faza critică de mișcare rapidă a ochilor (REM) a somnului mult mai rapid decât cei care au luat medicamente pentru somn. Pacienții care au utilizat medicamente pentru somn prescrise au avut, de asemenea, mai puține cicluri REM.

Datele au arătat unele efecte benefice ale medicamentelor pentru somn prescrise de un profesionist din domeniul sănătății, inclusiv o latență mai scurtă a somnului (timpul până la adormire) și o eficiență mai mare a somnului. Durata medie a somnului a fost de 349 de minute pentru pacienții care au luat somnifere OTC, în comparație cu 332 de minute pentru cei cu medicamente pentru somn prescris și 292 de minute pentru cei care nu au luat deloc somnifere.

Pacienții care au consumat cofeină au avut timp mai lung de somn REM, cu excepția celor care au consumat mai mult de două cești de cafea pe zi. Pacienții care au dormit pe timpul zilei în mod regulat au raportat mai puțină somnolență în timpul zilei, dar timpi de latență ai somnului mai lungi, în comparație cu cei care nu au dormit pe timpul zilei în mod regulat.

sursa: News Medical


Data actualizare: 01-03-2022 | creare: 01-03-2022 | Vizite: 293
Bibliografie
Maladaptive coping strategies may contribute to decreased sleep quality, link: https://www.news-medical.net/news/20220225/Maladaptive-coping-strategies-may-contribute-to-decreased-sleep-quality.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O scurtă siestă ne poate îmbunătăți capacitatea de memorare de 5 ori
  • Obiceiuri care afectează somnul
  • Insomnia
  •