Strategiile de susținere ajută persoanele cu tulburarea de aport alimentar de tip evitant, sugerează un studiu

©

Autor:

Strategiile de susținere ajută persoanele cu tulburarea de aport alimentar de tip evitant, sugerează un studiu
Într-un studiu național amplu, adulții care s-au luptat cu obiceiurile alimentare pretențioase în copilărie au declarat în mod covârșitor că au beneficiat mai mult de strategiile pozitive și încurajatoare pe care le-au folosit părinții lor decât de abordările forțate sau coercitive.
Cercetarea a fost realizată în rândul unei generații de persoane care s-au luptat cu evitarea alimentelor înainte ca aceasta să fie identificată în 2013 ca o afecțiune psihiatrică, denumită tulburare de aport alimentar de tip evitant/restrictiv (ARFID).

Cercetarea, bazată pe metoda chestionarului, a fost lansată cu mai bine de un deceniu în urmă, deoarece evitarea severă a alimentelor devenise o problemă frecvent raportată și cercetările asupra tulburării erau limitate. Sondajul online s-a adresat adulților care s-au autoidentificat ca fiind pretențioși la mâncare. Peste 19.200 de persoane au fost incluse în sondaj, dintre care 75% erau femei și 25% bărbați. Respondenții au fost rugați să descrie strategiile de prezentare a alimentelor utilizate de părinții sau îngrijitorii lor, pe care le-au găsit a fi de ajutor sau nu pentru a crește varietatea alimentelor.

Participanții la sondaj au fost clasificați ulterior ca având un diagnostic de ARFID sau nu, pe baza gradului lor de afectare în urma evitării alimentelor. Cei care au raportat că problemele de alimentație au dus la pierderea semnificativă în greutate, deficiență nutrițională, interferență cu funcționarea la locul de muncă și/sau interferență cu relațiile sociale au fost clasificați ca având ARFID. Interpretarea răspunsurilor participanților a creat o provocare logistică, care a fost rezolvată prin aplicarea unor instrumente sofisticate de inteligență artificială.

Cercetătorii au descoperit că 39% dintre temele privind strategiile utile menționează un context emoțional pozitiv, cum ar fi folosirea alimentelor pentru a preda lecții culturale sau nutriționale, a fi flexibil în abordarea alimentelor, a oferi o mulțime de alimente sigure, a ajuta la prepararea alimentelor sau a prezenta alimente din anumite grupe de alimente. În timp ce strategiile pozitive și încurajatoare au fost percepute ca fiind utile în îmbunătățirea atitudinilor față de mâncare și pentru a minimiza disconfortul social în jurul alimentației, mulți adulți încă se luptă cu un anumit grad de evitare/restricție. Cercetătorii au spus că participanții la sondaj au găsit în mod clar unele alimente aversive, nu doar neplăcute.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-11-2021 | creare: 17-11-2021 | Vizite: 578
Bibliografie
Supportive strategies help 'picky eaters' deal with food aversions, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211111130246.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: