STUDIU: Consumul regulat de îndulcitori non-calorici ar putea crește riscul de diabet tip 2
Consumul regulat al îndulcitorilor artificiali non-calorici care se găsesc de regulă în băuturile dietetice contribuie la alterarea răspunsului la glucoză la nivel intestinal – afectează atât absorbția, cât și răspunsul glicemic, respectiv acțiunea hormonului intestinal GLP-1 (glucagon-like peptide 1). Acestea au fost concluziile primului studiu clinic controlat care a analizat relația dintre consumul de îndulcitori și diabet.
Rezultatele studiului au fost aduse la cunoștință pentru prima oară în cadrul congresului anual EASD 2017 (European Association for Study of Diabetes).
Una dintre ipotezele emise în urma cercetării este cea potrivit căreia consumul abuziv de îndulcitori artificiali ar putea crește riscul de diabet la persoanele sănătoase, afirmă Richard Young, investigatorul principal al studiului.
„După o perioadă de 2 săptămâni în care dieta voluntarilor a fost suplimentată cu îndulcitori artificiali s-a remarcat alterarea răspunsului glicemic, creșterea absorbției intestinale a glucozei și scăderea eliberării hormonului GLP-1 prin mecanism glucozo-dependent,” ceea ce reflectă o alterare a statusului glicemic postprandial.
Utilizarea îndulcitorilor artificiali în alimentele și băuturile așa-zise „dietetice” este foarte controversată, fiind incert chiar și la acest moment dacă beneficiile folosirii îndulcitorilor non-calorici depășesc riscurile.
Richard Young și echipa sa au demonstrat prin intermediul cercetărilor anterioare că înlocuirea băuturilor zaharate cu cele care conțin îndulcitori artificiali non-calorici nu a condus la reducerea riscului de diabet tip 2.
Mai mult decât atât, asocierea dintre diabetul tip 2 și băuturile „dietetice” a fost similară cu cea dintre băuturile îndulcite cu zahăr și această afecțiune. Asocierea s-a păstrat inclusiv după ajustarea datelor în funcție de gradul de adipozitate și aportul caloric, factori care ar putea influența independent riscul de diabet zaharat tip 2.
Numeroase persoane folosesc îndulcitorii artificiali non-calorici ca alternative mai sănătoase ale zahărului, în mod frecvent pacienții cu prediabet fac această alegere întocmai pentru a evita creșterea glicemiei.
STUDIU
Până la finalizarea studiul de față, nu se știa dacă utilizarea îndulcitorilor artificiali non-calorici alterează sau nu absorbția glucozei la oameni, respectiv dacă afectează controlul glicemiei după masă.Voluntarilor sănătoși le-a fost suplimentată dieta cu o asociere de îndulcitori artificiali non-calorici (cum sunt sucraloza și acesulfamul de potasiu, frecvent prezente în băuturile dietetice), timp de 2 săptămâni în cadrul unui studiu clinic dublu-orb, randomizat, controlat.
Participanții aleși pentru studiu nu consumau habitual îndulcitori non-calorici artificiali, vârsta lor medie a fost de 27 de ani, iar valoarea mediană a indicelui de mas corporală a fost de 24 km/m2.
După o noapte de post alimentar total, participanților li s-a efectuat o endoscopie ce a presupus infuzia intraduodenală de glucoză, timp de 30 de minute (30 g/150 mL, 3 kilocalorii/minut), respectiv colectarea unei probe de biopsie înainte și imediat după intervenție.
Administrate sub formă de capsule, de 3 ori pe zi înainte meselor, participanților li s-a oferit fie o asociere de îndulcitori artificiali non-calorici (n=17), echivalentul a 1.2 – 1.5 litri/zi de băuturi dietetice, fie placebo (n=16).
În cele 2 săptămâni ale experimentului participanții au fost monitorizați, fiind testate cu regularitate absorbția glucozei, răspunsul glicemic la glucoza administrată, glicemia, insulinemia și secreția peptidelor intestinale.
- După cele 2 săptămâni, în cazul participanții care au primit îndulcitori artificiali non calorici, gradul de absorbție al glucozei a fost mult mai amre, mai ales la 90-120 minute după administrarea glucozei. Diferența față de grupul placebo a fost de 20%.
- Tot comparativ cu grupul placebo, în rândul participanților a căror dietă a fost suplimentată cu îndulcitori noncalorici valorile glicemiei au prezentat creșteri estimate la 24%.
- În ceea ce privește eliberarea peptidelor intestinale GLP-1, cu rol în scăderea glicemiei postpradiale prin stimularea secreției de insulină glucozo-dependentă, în grupul care a consumat îndulcitori artificiali răspunsul glicemic la acțiunea GLP-1 a fost cu 34% mai scăzut, comparativ cu placebo.
Deorece mai puțină glucoză ajunge la celulele L secretoare de GLP-1, acestea secretă cantități mai mici ale hormonului intestinal, ceea ce explică de ce indivizii respectivi prezintă secreție redusă de insulină, respectiv un nivel mai cescut al glucozei în sânge.
Posibile implicații ale microbiomului asupra metabolismului glucidic, respectiv al relației dintre riscul de diabet zaharat tip 2 și utilizarea îndulcitorilor artificiali la persoanele sănătoase, au fost de asemenea menționate în cadrul studiului, fapt care asigură noi direcții de cercetare ale acestei asocieri inedite.
Sursa: Medscape Medical News
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- STUDIU: Semnele bolii cronice de rinichi pot să apară chiar înainte să fii diagnosticat cu diabet
- Un microbiom ritmic al intestinului subțire previne obezitatea și diabetul de tip 2
- Efectul dietei vegane asupra cerințelor de insulină și controlului glicemic în diabetul de tip 1 (studiu clinic randomizat)
- Lipidomica identifică noi markeri pentru boala cardiovasculară şi diabetul zaharat de tip 2
- Diabet insipid
- Diabetul gestational
- Diabetul zaharat
- Cetoacidoza diabetica
- Picior diabetic
- Retinopatia diabetica
- Gastropareza diabetica
- Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
- Nefropatia diabetica
- Disfunctia sexuala asociata diabetului zaharat
- Sfaturi pentru persoanele cu diabet
- Regim diabet
- Indulcitorii artificiali - o alternativa sigura pentru zahar?
- Diabet zaharat
- Noile clasificări ale diabetului zaharat 2018 (5 tipuri)
- Diabet zaharat tip 2
- In timp valorile glicemiei se vor stabiliza si ce inseamna acest diabet dezechilibrat?
- Ce sa faca ca glicemia sa se apropie cat de cat de val normale?
- Se poate sa am totusi DIABET ?
- Este posibil sa am diabet la starile astea
- Pre sau diabet?
- Dibet, hepatita B + pietre la fiere
- Impotenta diabetica
- Anestezice dentare pentru un pacient cu parkinson si diabet
- Diabet?