Studiu GfK: Romanii cred ca mancarurile traditionale ingrasa
Data publicării: 18-12-2008
Romanii considera ca mancarurile care ingrasa cel mai mult sunt chiar cele romanesti.
Mancarurile unguresti si cele americane sunt si ele mentionate printre mancarurile grase, dar de mai putin de 10% dintre romani.
In comparatie cu alte tari studiate in cadrul aceluiasi proiect, Romania este pe locul 5 in topul tarilor cu cele mai grase mancaruri, fiind surclasata de Ungaria, Cehia, Grecia si SUA.
Dieta nu este practicata de foarte multi romani ca metoda de a scapa de kilogramele in plus.
Femeile din mediul urban, indiferent de varsta, practica in special o metoda de slabire.
Patru din cinci romani au declarat ca de cele mai multe ori beau apa la masa de pranz.
Ocazional ea este inlocuita de bere, vin sau sucuri, naturale ori carbogazoase.
Unul din cinci barbati consuma frecvent bere la masa de pranz sau vin, in special din mediul rural. Femeile prefera mai degraba sucurile si cafeaua. Alte bauturi prezente pe masa romanilor la pranz sunt laptele si ceaiul, fiecare fiind printre preferintele a aproximativ 10% dintre romani. 11% dintre barbati consuma frecvent bauturi alcoolice tari la masa de pranz.
In privinta consumului de sucuri naturale si carbogazoase, Romania este aproximativ la acelasi nivel de preferinta cu tarile din centrul si estul Europei si putin peste nivelul celor din vestul Europei.
Doar rusii si cehii ne depasesc in privinta consumului de cafea la masa de pranz. In ceea ce priveste preferinta pentru bere suntem pe locul 4, fiind surclasati de cehi, suedezi si austrieci. La aceste produse, Romania se situeaza peste media Europei vestice sau centrale si de est.
La consumul de vin la masa de pranz suntem mult peste media Europei centrale si de est si la acelasi nivel cu Europa vestica, unde unul din trei italieni sau greci beau frecvent vin in timpul mesei principale.
Cercetarea mai releva ca in gospodariile romanesti se gateste in cinci zile ale saptamanii,
medie scazuta in comparatie cu celelalte tari participante la studiu. Numai in 43% dintre gospodarii se gateste in fiecare zi, iar in 35% o data la doua zile.
In mediul urban gatitul la doua zile este preferat in mai multe gospodarii decat in mediul rural, 39% fata de 27%.
In principal, gatitul revine in responsabilitatea femeilor, in special a celor intre 30 si 54 de ani. Doar in 9% dintre gospodariile din Romania gatesc barbatii.
Tarile in care barbatii gatesc mai mult sunt Danemarca, Anglia, Finlanda, Olanda si SUA - un sfert dintre gospodarii.
Sursa: Agerpres,
18-12-2008, Vizualizari 503