Studiu: Jocurile video violente nu au efect asupra agresivității viitorilor adulți

©

Autor:

Studiu: Jocurile video violente nu au efect asupra agresivității viitorilor adulți
Jocurile video violente par să nu influențeze agresivitatea ulterior în viață, spun cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană și Clinică al Universității Hamburg-Eppendorf din Germania. Studiul a analizat influența pe termen lung a jocurilor video violente asupra nivelurilor de agresivitate.
Studiile experimentale anterioare au arătat că jocurile video violente de câteva minute pot influența nivelurile de agresivitate ale unei persoane și dorința de a oferi ajutor altora. Cu toate acestea, există motive să se creadă că aceste efecte au fost în mare parte rezultatele expunerii la stimuli specifici și pregătirea ulterioară a celor care au făcut parte din aceste studii.

Cercetarea actuală este primul studiu care investighează efectele jocurilor video violente pe termen lung.

La studiu au participat 77 persoane, ce au fost împărțite în trei grupuri:
 • primul grup de 25 persoane a jucat zilnic jocul video violent Grand Theft Auto V timp de două luni;
 • al doilea grup de 24 participat a jucat simulatorul The Sims 3 în fiecare zi timp de două luni;
 • ultimul grup de 28 persoane nu a jucat jocuri video timp de două luni.

Înainte și după perioada de două luni, s-a analizat nivelul de agresivitate și nivelul de empatie al participanților, competențele interpersonale, impulsivitatea, anxietatea, starea de spirit și controlul executiv. Toate aceste caracteristici au fost determinate utilizând o serie de teste constând în chestionare și evaluări comportamentale computerizate.

Nu s-au observat modificări semnificative în niciunul dintre cele 3 grupuri, nici în nivelul de agresivitate pe termen lung.

La două luni după ce participanții au încetat să mai joace jocuri video zilnic, nu a existat nicio diferență în ceea ce privește nivelul de agresivitate. Acest lucru a fost valabil și pentru nivelul de empatie, competențe interpersonale, impulsivitate, anxietate, dispoziție și control executiv.

Rezultatele oferă dovezi împotriva efectelor negative dezbătute frecvent ale jocurilor video violente la adulți, însă mai sunt necesare cercetări suplimentare. Asociația Americană de Psihologie susține faptul că jocurile video violente reprezintă un factor de risc pentru comportamente negative ca agresivitatea crescută și empatia scăzută.

Rezultatele studiului actual au fost publicate în jurnalul Nature Molecular Psychiatry.

Sursa: Neuroscience News

Data actualizare: 25-09-2019 | creare: 20-04-2018 | Vizite: 1020
Bibliografie
Studiu: Jocurile video violente nu au efect asupra agresivitatii viitorilor adulti https://neurosciencenews.com/adult-aggression-gaming-8653/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Jocurile video și influența asupra atitudinilor sexiste
 • Legătura dintre utilizarea dispozitivelor electronice și diabetul la copii
 • Agresiunea la copii a fost asociată cu deficite ale funcției cognitive
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum