Studiu neconcludent privind legatura dintre telefonul mobil si cancerul la creier

Data publicării: 17-05-2010

Un important studiu international referitor la legatura dintre folosirea telefonului mobil si doua tipuri de cancer la creier s-a dovedit neconcludent, potrivit unui material ce va fi publicat in International Journal of Epidemiology in aceasta saptamana, informeaza luni agentia Associated Press.

Potrivit studiului, efectuat pe un esantion de circa 13.000 de participanti, s-a constatat ca folosirea telefonului mobil nu creste riscul de dezvoltare a unui meningiom - tumoare benigna obisnuita si frecventa - sau a unui gliom - o forma de cancer mai rara, dar cu risc mai mare de deces.

Studiul, care a durat 10 ani si care a fost efectuat de World Health Organization's International Agency for Research on Cancer, a ajuns la concluzia ca exista unele "sugestii" ca folosirea intensa a telefonului mobil ar putea creste riscul de gliom, dar unele "influente si erori ar impiedica o interpretare cauzala" ce ar putea da vina direct pe radiatiile de la telefonul mobil pentru aparitia unei tumori pe creier.

Folosirea intensa a telefonului mobil se refera la o durata de sau mai mare de 30 de minute de convorbiri pe zi.

Autorii studiului au recunoscut ca o posibila sursa de inexactitati ar fi faptul ca participantilor li s-a cerut sa-si aminteasca cat de mult si la ce ureche si-au tinut telefoanele mobile in ultimul deceniu. Rezultatele in cazul unor grupuri de subiecti au aratat ca folosirea telefonului mobil pare sa fi inlesnit aparitia riscului de dezvoltare de cancer, descris uneori de catre cercetatori ca fiind "neplauzibil".

Autorii studiului sunt de parere ca sunt necesare cercetari in continuare inainte de a trage concluzia ca nu exista nici o legatura intre radiatiile provenite de la telefonul mobil si cancerul la creier.

Folosirea de catre oameni a telefoanelor mobile a suferit schimbari considerabile de la demararea studiului in 2000, afirma autorii lui.

Cercetatorii intentioneaza, de asemenea, sa studieze faptul daca folosirea telefonului mobil sporeste riscul de aparitie a tumorilor in zona urechii, la nervul acustic, si a glandei parotide, unde se produce saliva.

Un studiu separat va urmari care sunt efectele folosirii telefoanelor mobile de catre copii, despre care se crede ca sunt mult mai predispusi la efectele rediatiilor.

Studiul, care va fi publicat marti in International Journal of Epidemiology, a fost redactat de catre cercetatori din 13 tari , inclusiv din Marea Britanie, Canada, Franta, Germania si Japonia, dar nu si din Statele Unite ale Americii /SUA/. In cadrul lui au fost intervievati 12.848 de participanti, din care 5.150 aveau fie meningioame, fie glioame.

AP mentioneaza ca aproximativ un sfert din suma de 19,2 milioane de euro /23,98 milioane de dolari/ necesara pentru efectuarea studiului a fost oferita de industria de telefonie mobila.

Operatorii retelelor de telefonie mobila si companiile pentru accesorii de telefoane mobile au anticipat puternic rezultatete studiului, care ar fi putut ameninta dezvoltarea rapida a afacerilor lor.

Potrivit International Telecommunication Union, la sfarsitul anului 2009, in lume erau circa 4,6 miliarde de abonamente de telefonie mobila, comparativ cu circa un miliard in 2002.
Sursa: Agerpres, 17-05-2010, Vizualizari 622
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.