Studiu: răspunsurile imune sunt diferite în cazurile asimptomatice de COVID-19, comparativ cu cele severe
©
Autor: Anghelescu Ariana Andreea

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nature. În cadrul acestuia au fost analizate probe de sânge provenite de la 130 de persoane cu COVID-19, formele variind de la asimptomatice la severe.
În cazul pacienților care nu prezentau simptome, echipa de cercetători a descoperit niveluri crescute de celule B, care produc anticorpi care se găsesc în straturile de mucus, precum cel din nas. Acești anticorpi pot reprezenta una dintre primele linii de apărare în COVID-19. Cu toate acestea, în cazul persoanelor cu simptome severe celulele B lipseau.
În schimb, pacienții cu forme grave au prezentat o creștere necontrolată a monocitelor și celulelor T-killer, niveluri ridicate ale cărora pot duce la inflamații pulmonare. Aceștia au avut, de asemenea, niveluri crescute de celule producătoare de trombocite, care ajută sângele să se coaguleze.
Deși nu este încă înțeles modul în care infecția cu COVID-19 stimulează aceste răspunsuri imune, studiul de față oferă o explicație moleculară a modului în care boala ar putea determina un risc crescut de coagulare a sângelui și de inflamație la nivelul plămânilor, ceea ce poate duce la necesitatea unui ventilator pentru pacient. Acesta dezvăluie, de asemenea, potențiale noi ținte terapeutice pentru a proteja pacienții împotriva inflamației și a formei severe a bolii. Un exemplu în acest sens poate fi reprezentat de dezvoltarea unor tratamente care scad producția de trombocite sau reduc numărul de celule T-killer. Pentru aceasta, însă, sunt necesare mai multe cercetări.
Profesorul Menna Clatworthy spune că, până în prezent, acesta este unul dintre cele mai detaliate studii cu pivire la răspunsurile imune în COVID-19 și începe să îi ajute pe cercetători să înțeleagă de ce unii oameni se îmbolnăvesc cu adevărat, în timp ce alții luptă împotriva virusului fără să știe măcar că îl au.
În viitor, cercetarea îi va putea identifica pe cei care sunt predispuși la boli moderate până la severe, analizând nivelurile acestor celule imune din sângele lor.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 26-04-2021 | creare: 26-04-2021 | Vizite: 461
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Simptome rare asociate cu COVID-19 la copii explicate recent
- Reinfectarea cu COVID-19, posibilă în mai puțin de trei luni, pentru persoanele nevaccinate
- Varianta Omicron, mai puțin severă decât Delta în privința riscului de a dezvolta forme grave de COVID-19
- Beneficiile vaccinării anti-SARS-CoV2 mai întâi în cadrul personalului medical
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni