STUDIU: Semnele bolii cronice de rinichi pot să apară chiar înainte să fii diagnosticat cu diabet

©

Autor:

STUDIU: Semnele bolii cronice de rinichi pot să apară chiar înainte să fii diagnosticat cu diabet

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific PLOS ONE pacienții ce nediagnosticați cu diabet zaharat manifestă semne ale bolii cronice renale înaintea diagnosticului de diabet.

Diabetul zaharat se numără printre principalele cauze ale bolii cronice de rinichi și insuficiență cronică renală terminală, în acest sens identificarea în stadii incipiente și intervenția medicală precoce sunt esențiale pentru a stopa sau a întârzia progresia în stadii avansate.

Citiți mai multe informații despre boala cronică de rinichi din articol. 

Studiul a analizat informațiile medicale provenind de la 36,794 de veterani care au fost diagnosticați cu diabet în perioada 2003-2013, accesând dosarele electronice stocate în baza de date Veterans Affairs.

Cercetătorii au remarcat că 31.6% dintre veteranii incluși în studiu prezentau semne ale bolii cronice de rinichi înainte de a fi diagnosticați cu diabet, pe seama valorii ratei de filtrare glomerulară estimate și a raportului albumină/creatinină urinare, markeri comuni pentru aprecierea funcției renale.

Veteranii cu vârstă crescută, valori mari ale hemoblobinei A1C, ale presiunii arteriale și ale indicelui de masă corporală au prezentat de asemenea un risc crescut pentru boli conice renale.

Rezultatele studiului subliniază nevoia unei noi strategii de screening, mai eficicente, în rândul pacienților aflați la risc de a dezvolta boli cronice renale.

De exemplu, diabetul zaharat este diagnosticat tardiv, în stadii avansate, de multe ori după instalarea complicațiilor, implicit afectarea funcției rinichilor. Deoarece diabetul este cel mai frecvent factor de risc pentru afecțiunile cronice renale, screening-ul regulat ar putea permite identificarea precoce a bolii la persoanele susceptibile, înainte de a fi afectată iremediabil funcția renală.

Noile clasificări ale diabetului zaharat (5 tipuri) 

Recunoașterea factorilor de risc este la fel de esențială pentru screening-ul proactiv al persoanelor susceptibile pentru boli cronice renale, cum sunt de exemplu: hipertensiunea arterială, obezitatea, bolile cardiovasculare, rasa, etnia, istoricul familial.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 20-01-2019 | creare: 19-03-2018 | Vizite: 1419
Bibliografie
Many patients show signs of chronic kidney disease before diabetes diagnosis, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180314101949.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Femeile cu diabet gestațional au un risc crescut de a dezvolta boală cronică de rinichi
  • Care este evoluția diabetului necontrolat
  • Dieta vegetariană la pacienții cu boală cronică de rinichi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum