Studiul Philips Future Health Index 2020: tinerii medici români își propun să transforme sistemul medical prin digitalizare

Data publicării: 25-09-2020

Studiul Philips Future Health Index 2020: tinerii medici români își propun să transforme sistemul medical prin digitalizare Cultura organizațională, accesul la cele mai noi tehnologii medicale și echilibrul între viața personală și cea profesională sunt principalii factori care influențează alegerea locului de muncă în rândul tinerilor medici români, conform raportului Future Health Index 2020 publicat de Philips. Cea de-a cincea ediție a studiului global propune în premieră un profil al medicilor români din noua generație, realizat din perspectiva a trei aspecte-cheie ale vieții lor profesionale: nivelul de pregătire, accesul la tehnologie de vârf și calitatea mediului de lucru. Studiul a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 3000 de medici cu vârsta sub 40 de ani, angajați în mediul public și privat în 15 țări, printre care și România.

  • Transformarea sistemului medical se bazează pe noile tehnologii: 88% dintre tinerii medici din România consideră că digitalizarea sistemului medical este un instrument important pentru îmbunătățirea rezultatelor obținute de pacienți.

  • Medicii români care au participat la studiu resimt decalaje în alinierea la standardele globale de îngrijire a sănătății: 87% dintre tinerii intervievați declară că spitalele sau clinicile în care lucrează evaluează rezultatele actului medical prin indicatori cantitativi precum numărul pacienților tratați, în timp ce doar 50% declară că înțeleg foarte bine ce reprezintă sistemul de sănătate axat pe rezultate calitative.

  • Locul de muncă ideal este digitalizat: 90% dintre respondenți declară că disponibilitatea tehnologiilor medicale avansate reprezintă un factor important atunci când își aleg locul de muncă, în timp ce 1 din 5 tineri profesioniști chestionați ia în calcul schimbarea profesiei din cauza condițiilor de stres.

Concluzii ale raportului

Reprezentanții tinerei generații de personal medical din România se confruntă cu multe provocări pe care trebuie să le gestioneze în cariera profesională. Se poate menționa aici, de exemplu, senzația de discrepanță între așteptările cu privire la dezvoltarea profesională și parcursul propriu-zis al carierei pe care cadrele medicale o au deseori.

În același timp, respondenții subliniază deseori că au puține șanse să fie forța motrică din spatele schimbărilor din domeniul medical, din pricina ierarhizării ridicate a sistemului. Ierarhizarea se traduce, de asemenea, în cultura organizațională la locul de muncă, ceea ce are o mare importanță în alegerea unui loc de muncă de către acest grup. Accesul la mentorat are aceeași importanță în acest caz.

Pentru a rezolva problema deficitului personalului medical, este util să luăm în considerare, într-o măsură mai mare, nevoile și așteptările reale semnalate de reprezentanții acestei tinere generații. Să dezvoltăm potențialul viitoarei generații de cadre medicale.
Sursa: GraffitiPR, 25-09-2020, Vizualizari 1044
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.