Substanțele chimice care ne înconjoară sunt asociate cu un risc mai mare de cancer, mai ales pentru femei

©

Autor:

Substanțele chimice care ne înconjoară sunt asociate cu un risc mai mare de cancer, mai ales pentru femei
Studiul recent publicat în Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology și-a propus să identifice legăturile dintre substanțele perfluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS), parabeni și fenoli și diagnosticul de cancer, folosind datele din Ancheta Națională de Sănătate și Nutriție (NHANES).
Cercetătorii au examinat relațiile dintre expunerea la fenoli și diagnosticările anterioare de cancer, precum și diferențele etnice și rasiale în legăturile dintre expunerea la fenoli, parabeni și PFAS și istoricul diagnosticărilor de cancer. Au fost folosite modele de regresie logistică ajustate pentru variabile precum vârsta, indicele de masă corporală (BMI), educația, rasa, concentrațiile serice ale metabolitului fumului de tutun cotinină, creatinina și raportul sărăcie-venit.

Rezultatele studiului

Expunerea la PFAS și fenoli/parabeni a fost asociată cu un risc crescut de cancer la femeile albe. Femeile cu un istoric de melanom au avut niveluri mai ridicate ale unor compuși specifici. Diferențe rasiale în relațiile dintre expunerile la mediul înconjurător și diagnosticările anterioare de cancer au fost, de asemenea, observate.

Valorile raportului de șanse (OR) pentru diferite tipuri de cancer și compuși chimici variau semnificativ. De exemplu, femeile cu un istoric de melanom au avut niveluri mai mari de PFDE, PFNA, PFUA, BP3, DCP25 și DCP24, cu valori OR de 2.1, 1.7, 1.8, 1.8, 2.4 și 1.9, respectiv.

Concluzii

Studiul subliniază o natură sexual dimorfică a riscului de melanom și un mecanism potențial dependent de estrogen pentru ambele tipuri de cancer. Aceste descoperiri ar putea ajuta la identificarea rolului potențial al toxinelor din mediul înconjurător în studiile viitoare privind cancerul. Sunt necesare studii viitoare pentru a caracteriza mai bine asociațiile disruptorilor endocrini cu cancerul tiroidian, pentru a identifica expunerile la mediul înconjurător care cresc riscul indivizilor de a dezvolta cancer ovarian și pentru a explora rolurile substanțelor chimice estrogenice și ale perturbării estrogenului în patologia melanomului și a cancerului ovarian.

sursa: News Medical
foto: Sibirian sun / Shutterstock.com

Data actualizare: 25-09-2023 | creare: 25-09-2023 | Vizite: 217
Bibliografie
Everyday chemicals linked to increased cancer risk, especially in women, link: https://www.news-medical.net/news/20230924/Everyday-chemicals-linked-to-increased-cancer-risk-especially-in-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum