Suplimentarea timp de 12 săptămâni cu cafestol a redus greutatea corporală și grăsimea viscerală la persoanele cu risc de diabet

Suplimentarea timp de 12 săptămâni cu cafestol a redus greutatea corporală și grăsimea viscerală la persoanele cu risc de diabet

©

Autor:

Suplimentarea timp de 12 săptămâni cu cafestol a redus greutatea corporală și grăsimea viscerală la persoanele cu risc de diabet
Un studiu controlat randomizat, dublu-orb, efectuat la Centrul Steno din Aarhus, Danemarca, a evaluat efectele cafestolului pur asupra sensibilității la insulină È™i toleranÈ›ei la glucoză la persoane sănătoase cu circumferință abdominală mărită, considerate a fi la risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat independent de insulină. Cercetarea publicată în jurnalul Nutrients a implicat 40 de adulÈ›i cu circumferinÈ›a taliei peste 102 cm pentru bărbaÈ›i È™i 88 cm pentru femei.
ParticipanÈ›ii nu prezentau diabet de tip 2 sau alte comorbidități semnificative È™i nu consumau medicamente antidiabetice. AceÈ™tia au fost randomizaÈ›i pentru a primi capsule de 6,0 mg de cafestol sau un placebo de două ori pe zi timp de 12 săptămâni. Monitorizarea continuă a glucozei È™i înregistrările tensiunii arteriale au fost efectuate, alături de testarea mesei mixte, imagistica prin rezonanță magnetică È™i teste de supresie a insulinei.

DeÈ™i consumul de 6,0 mg de cafestol de două ori pe zi nu a îmbunătățit toleranÈ›a la glucoză sau sensibilitatea la insulină, acesta a redus semnificativ greutatea corporală, volumul grăsimii viscerale È™i nivelurile enzimei gamma-glutamil transferază cu 2,0%, 5,0%, respectiv 15%, comparativ cu placebo. În plus, utilizatorii de cafestol au prezentat o scădere semnificativă a grăsimii viscerale cu 400 ml.

Nu au fost observate schimbări semnificative în funcÈ›ia hepatică sau renală, iar efectele secundare au inclus flatulență crescută, greață, scaune moi È™i dureri de cap uÈ™oare. De asemenea, nu au fost schimbări în nivelurile colesterolului LDL, colesterolului total sau tensiunii arteriale, indicând că doza folosită în studiu este puÈ›in probabil să prezinte un risc cardiovascular.

În concluzie, studiul a constatat că cafestolul poate reduce greutatea corporală, grăsimea viscerală È™i nivelurile de gamma-glutamil transferază. DeÈ™i nu a afectat toleranÈ›a la glucoză sau sensibilitatea la insulină, cafestolul ar putea contribui la corelaÈ›iile inverse observate între consumul de cafea È™i diabetul zaharat independent de insulină. Studiile viitoare ar trebui să determine efectele dozelor mai mari administrate pe perioade mai lungi, în special în rândul persoanelor cu metabolismul glucozei afectat È™i diabet independent de insulină.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-10-2024 | creare: 01-10-2024 | Vizite: 52
Bibliografie
12-week coffee compound study shows promising results for weight and fat reduction in at-risk individuals, link: https://www.news-medical.net/news/20240927/12-week-coffee-compound-study-shows-promising-results-for-weight-and-fat-reduction-in-at-risk-individuals.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum