Suplimentele alimentare pe bază de vinpocetină pot provoca pierderi de sarcină, conform FDA

Data publicării: 04-06-2019

Vinpocetina, un ingredient folosit în numeroase produse comercializate drept suplimente alimentare, fie că este vorba de suplimente pentru memorie sau pentru slăbit, poate provoca pierderi de sarcină sau probleme de dezvoltare a fătului, dacă astfel de suplimente sunt folosite în timpul sarcinii, conform unui avertisment emis luni de Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), informează marţi Live Science.

FDA le-a avertizat pe femeile gravide, precum şi pe cele care intenţionează să rămână gravide, să evite să ia suplimente alimentare care conţin vinpocetină. De obicei, suplimentele care conţin această substanţă sunt promovate şi vândute pentru efecte precum creşterea concentrării şi îmbunătăţirea memoriei, pentru creşterea energiei sau pentru a scăpa de kilogramele în pus, conform FDA.

În experimente derulate pe animale, cercetătorii au descoperit că vinpocetina este responsabilă de o serie de probleme printre care greutate fetală scăzută şi un risc crescut de avort spontan. Mai mult decât atât, nivelurile de vinpocetină măsurate în sângele animalelor folosite în experimente sunt similare cu cele măsurate în sângele persoanelor după o singură doză de vinpocetină (care în unele ţări este folosită ca atare în afecţiuni neurologice, oftalmologice şi ORL).

"Aceste concluzii sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât produsele care conţin vinpocetină sunt disponibile pe scară largă şi se adresează şi femeilor aflate la vârsta la care pot avea copii. Din acest motiv le sfătuim pe femeile însărcinate şi pe cele aflate la vârsta la care pot rămâne însărcinate să nu ia vinpocetină", conform comunicatului dat publicităţii de FDA.

În prospectele produselor farmaceutice, vinpocetina este menţionată uneori sub denumirea de "extract de Vinca minor" (saschiu n.r.), însă, vinpocetina nu este un extract natural ci un produs chimic sintetic. Conform FDA, suplimentele alimentare care conţin vinpocetină nu au fost studiate pentru a se stabili dacă sunt sigure şi eficiente.
Sursa: Agerpres, 04-06-2019, Vizualizari 167
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.