ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Cluj-Napoca

ADD / ADHD la copii – Ghid pentru parinti

ADD / ADHD la copii – Ghid pentru parinti
Autor: Szabo Iuliana
Accesați fișierul [format doc]
Este absolut firesc ca uneori, copiii nostri sa uite de temele de casa, sau sa-si rataceasca manusile la locul de joaca, sa viseze in timpul orelor sau sa se foiasca la cina. Insa deficitul de atentie, impulsivitatea si hiperactivitatea pot fi, de asemenea, semnele Tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), care poate afecta abilitatea copiilor de a invata si de a relationa cu ceilalti.

Citeste tot articolul
Ce este ADHD?

Cu totii cunoastem copii care nu pot sa stea linistiti, care par ca nu asculta niciodata, care nu urmeaza instructiunile, chiar daca acestea le sunt clar explicate, care “trantesc” comentarii neadecvate la momente neadecvate. Uneori acesti copii sunt catalogati ca problematici, sunt criticati pentru ca sunt lenesi si indisciplinati. Cu toate astea, este posibil ca acesti copii sa sufere de Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD).

ADHD este o tulburare care apare in copilarie, inaintea varstei de 7 ani, este o afectiune neurobilogica (exista o afectare a functiei unor neurotransmitatori) si persoanele care sufera de aceasta tulburare nu reusesc sa isi inhibe raspunsurile spontane – reactii care pot sa implice totul de la miscare, la vorbire, la atentie. Nu as dori sa insist aici pe criteriile de diagnostic clinic fiindca acest articol se vrea a fi un ghid pentru parinti insa as vrea sa punctez ca exista trei subtipuri ale acestei tulburari:

Tulburarea de hiperactivitate si deficit de atentie – tipul combinat (cel mai des intalnit, unde apar simptome atat din sfera hiperactivitatii-impulsivitatii, cat si din sfera inatentiei)

Tulburarea de hiperactivitate si deficit de atentie – tipul predominant inatent (predomina simptomele de inatentie - ADD)

Tulburarea de hiperactivitate si deficit de atentie – tipul predominant hiperactiv-impulsiv (predomina simptomele de hiperactivitate-impulsivitate)

Prin urmare, cele trei caracteristici primare ale ADD/ADHD sunt inatentia, hiperactivitatea si impulsivitatea. Semnele si simptomele care apar la fiecare copil, difera in functie de caracterstica ce primeaza.

Citeste mai mult pe: http://www.mentwell.eu/node/6
 
Programare