Szekely Ervin (MSP): Reforma in sanatate s-a inmuiat

Data publicării: 18-04-2008

Ministerul Sanatatii Publice a inceput, in 2006, o reforma ampla, dar, din pacate, o parte din masurile preconizate atunci s-au mai inmuiat si au cazut victime ale compromisurilor facute cu tot felul de organizatii sau grupuri socio-profesionale, a declarat vineri, la Oradea, secretarul de stat in MS, Szekely Ervin, transmite corespondentul ROMPRES.
Reforma "s-a inmuiat", afirma Szekely, spunand ca a fost o greseala ca s-a abandonat "bugetul global acordat managerilor de spitale". Teoretic, acest buget global exista si in prezent, dar salariile sunt stabilite printr-o lege si in acest caz, managerul nu are libertatea deplina de a distribui banii. Un alt efect al acestei masuri este ca transfera negocierile salariale de la unitatile sanitare la minister, care le negociaza fara sa cunoasca in mod real posibilitatile unitatii sanitare.
Pe de alta parte, acesta vine in contradictie cu descentralizarea sistemului sanitar, o masura agreata de directorii de spitale. Concluzia rezultata din discutiile cu medicii si opiniile postate pe site-ul ministerului, unde se afla strategia de descentralizare, este ca ministerul trebuie sa ia in serios descentralizarea, acesta urmand sa cedeze toate unitatile sanitare catre autoritatile locale.
Astfel, spitalele comunale si orasenesti trebuie sa treaca, cu bugetul aferent, la consiliile locale, spitalele judetene la consiliile judetene, spitalele clinice la facultatile de medicina si farmacie si spitalele de monospecialitate, tot la consiliile judetene. Ministerul ar pastra activitatea de reglementare si control, precum si politicile sanitare, care practic inseamna tot reglementare, dupa cum functioneaza in mai multe tari ale UE.
O masura de mult asteptata de medici a fost reglementata, in acest an, de minister, anume rezidentiatul pe post. In criza de medici, rezidentiatul pe post solutioneaza aceasta problema avand in vedere ca medicii generalisti pot participa la rezidentiat fara sa participe la concursul national, care seamana cu o loterie.
"Dau examen la un spital anume, la o specializare anume si nu concureaza decat cu cei care doresc, tot in acel spital, sa faca acea specializare. Care este mai bun va castiga, iar si pentru spitale este benefic", a precizat secretarul de stat.
Secretarul de stat a tinut sa aprecieze performantele Ministerului Sanatatii in ultimii ani, al carui buget aprobat a crescut comparativ cu anul 2005 de 11 ori.
18-04-2008, Vizualizari 512
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.