Taurina poate preveni daunele oxidative provocate de îmbătrânire la femei

©

Autor:

Taurina poate preveni daunele oxidative provocate de îmbătrânire la femei
Administrarea suplimentelor de taurină (aminoacid semi-esențial pentru organism) pentru un interval de 16 săptămâni duce la modificări importante ale nivelurilor biomarkerilor stresului oxidativ, o cauză a îmbătrânirii premature, constată un studiu publicat în revista Nutrition. Studiul a inclus exclusiv femei cu vârsta cuprinsă între 55 și 70 de ani, astfel că rezultatele nu pot fi în mod direct traduse și în rândul bărbaților.
Taurina reprezintă un antioxidant cu rol esențial în conservarea funcției mitocondriale, efectele sale pozitive fiind demonstrate în cadrul studiilor clinice. De asemenea, studii anterioare au demonstrat faptul că prin administrarea suplimentelor cu taurină poate fi inhibată generarea speciilor reactive de oxigen (ROS), a căror acumulare în exces duce la stres oxidativ. Minimizarea daunelor cauzate de excesul speciilor reactive de oxigen asupra structurilor celulare ar putea preveni bolile cauzate de îmbătrânire.

În cadrul studiului actual, cercetătorii au investigat efectele administrării suplimentelor cu taurină asupra biomarkerilor de stres oxidativ la femeile cu vârsta cuprinsă între 55 și 70 de ani. Studiul s-a desfășurat pe perioada a 16 săptămâni și a implicat 24 de femei, grupate în mod egal să primească fie suplimente cu taurină (considerat grup de intervenție), fie placebo (considerat grup de control).

Participanții din ambele grupuri au avut caracteristici similare la începutul studiului, cu excepția nivelurilor de triacilglicerol. La începerea studiului, participanții care au primit suplimente cu taurină au avut un aport mai mare de energie și proteine ​​decât cei din grupul de control. În timpul intervenției, aportul de proteine ​​a crescut pentru participanții din grupul de control și a scăzut în grupul de intervenție.

Nivelurile markerilor de stres oxidativ (superoxid dismutazei și glutation reductazei) au suportat modificări în urma celor 16 săptămâni de studiu, cu creșteri ale enzimei superoxid dismutazei (implicată în apărarea împotriva ROS) în rândul participanților care au primit suplimente de taurină. Creșterea nivelurilor plasmatice ale enzimei superoxid dismutazei indică efectul protector al taurinei împotriva formării speciilor reactive de oxigen.

sursa: News Medical
foto: Imagepocket/Shutterstock

Data actualizare: 12-09-2022 | creare: 12-09-2022 | Vizite: 287
Bibliografie
The effects of taurine supplementation on biomarkers of oxidative stress in women aged 55 to 70, https://www.news-medical.net/news/20220908/The-effects-of-taurine-supplementation-on-biomarkers-of-oxidative-stress-in-women-aged-55-to-70.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evoluția a determinat dezvoltarea unei protecții îmbunătățite a oamenilor moderni împotriva stresului oxidativ
  • Suplimente antiageting (împotriva îmbătrânirii)
  • Stresul oxidativ asupra mitocondriilor afectează funcția cognitivă, într-o manieră dependentă de vârstă
  •