Tehnologia ce restabilește simțul tactil în cazul nervilor afectați ca urmare a unor leziuni

Tehnologia ce restabilește simțul tactil în cazul nervilor afectați ca urmare a unor leziuni

©

Autor:

Tehnologia ce restabilește simțul tactil în cazul nervilor afectați ca urmare a unor leziuni

Cercetătorii au realizat un senzor care poate fi implantat oriunde în corp-de exemplu, sub vârful unui deget tăiat. Senzorul este conectat la alt nerv care funcÈ›ionează normal È™i restabileÈ™te simÈ›ul tactil al nervului lezat. Dispozitivul este alcătuit dintr-un material biocompatibil È™i nu necesită electricitate, cabluri sau baterii.


Tehnologia de ultimă oră realizată la Universitatea Tel Aviv aduce speranță persoanelor care È™i-au pierdut simÈ›ul tactil la nivelul nervilor unui membru amputat sau lezat. Senzorul se activează de fiecare dată când membrul atinge un obiect È™i conduce curent electric la un nerv funcÈ›ional, ceea ce produce senzaÈ›ia tactilă. Cercetătorii menÈ›ionează că tehnologia este testată, sigură È™i că poate fi folosită oriunde în corpul uman odată ce studiile clinice se vor încheia.


În ultimii ani, domeniul protezelor neuronale a cunoscut un progres promițător pentru a îmbunătăți vieÈ›ile celor care È™i-au pierdut simÈ›ul tactil prin implantarea de senzori în locul nervilor afectaÈ›i. Însă această tehnologie are numeroase dezavantaje, precum modul complex de fabricare È™i utilizare sau necesitatea unei surse externe de curent.


De această dată s-a folosit un dispozitiv bazat pe tehnologia de ultimă generaÈ›ie numit nanogenerator triboelectric pentru a se efectua teste pe animale. Senzorul nu necesită o implantare complexă, iar de fiecare dată când detectează o frecare acesta se încarcă, ceea ce elimină necesitatea unei surse externe de curent.


Dispozitivul este format din 2 plăci cu laturile mai mici de jumătate de centimetru. Când ele vin în contact una cu cealaltă, se produce o sarcină electrică ce se transmite apoi la un nerv funcÈ›ional.


Când degetul afectat atinge un obiect, atingerea generează o tensiune corespunzătoare presiunii aplicată pe dispozitiv, exact ca în cazul simÈ›ului tactil normal.


Dr. Maoz menÈ›ioneză că iniÈ›ial senzorul a fost testat în laborator (cu mai mult de jumătate de milion de atingeri ale degetelor), iar apoi a fost implantat în picioarele unor animale. Acestea au prezentat un mers normal, iar dispozitivul le-a permis să răspundă la diverÈ™i stimuli senzoriali.

 

Implantul va fi testat la un moment dat pe degete ale persoanelor care È™i-au pierdut simÈ›ul tactil. Restabilirea acestui simÈ› va îmbunătăți semnificativ abilitățile È™i calitatea vieÈ›ii pacienÈ›ilor, aceÈ™tia putând detecta diverse pericole (zdrobire, ardere, îngheÈ›).


Data actualizare: 14-07-2021 | creare: 14-07-2021 | Vizite: 370
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum