Tehnologii noi pentru depistarea cancerului

Data publicării: 18-06-2007

Prof. dr. Joseph C. Mandel, de la Universitatea Dayton, Ohio, SUA, a prezentat, luni, specialistilor romani, o noua tehnologie mobila pentru depistarea cancerului, in cadrul unei sesiuni stiintifice organizate de Ambasada SUA la Bucuresti.
     Specialistul american a explicat ca este vorba despre un scaner care functioneaza injectand o substanta radioactiva, de regula fluor 18, care se fixeaza pe glucoza si este injectata pacientului pentru a evidentia celulele canceroase. El a spus ca in zonele in care organismul consuma o cantitate mai mare de glucoza, acolo este posibil sa fie vorba de celule canceroase, pentru ca acestea consuma foarte multa glucoza.
    Prof. dr. Joseph C. Mandel a mentionat ca folosind aceasta tehnologie se poate depista mai devreme cancerul pentru ca, spre deosebire de celelalte metode, cum ar fi computerul tomograf sau rezonanta magnetica, care evidentiaza celulele bolnave cand au peste 0,5-1 milimetru, tomografia cu emisie de pozitroni le vizualizeaza in faza in care au dimensiuni foarte mici.
    Cu cat tumoarea este mai agresiva, cu atat consumul de glucoza este mai mare, a  subliniat prof. dr. Mandel. El a adaugat ca daca pacientul se afla sub un tratament oncologic, in functie de cata glucoza consuma celulele, se poate aprecia si eficacitatea tratamentului.
    In SUA, costul unei astfel de investigatii ajunge la 1.500 de dolari, in India la 300 de dolari la care se adauga costul substantei radioactive, care este foarte scump, si al glucozei. Scanarea dureaza o jumatate de ora, iar interpretarea se face imediat de catre specialistul in medicina nucleara, a precizat prof. Mandel. El a spus ca pentru a se specializa in aceasta tehnologie, medicii mai au nevoie  de o saptamana-doua de pregatire speciala. Pretul unui astfel de aparat variaza in functie de performante, intre 1,5 milioane dolari si 2,5 milioane dolari, la care se adauga costurile materialelor radioactive si ale glucozei.
    Doctorul Tadeuss Pozniak, manager pentru Europa Centrala si de Est al Integrated Healthcare Solution, a spus ca SUA si tarile occidentale au dorit sa prezinte aceasta tehnologie de varf, care necesita costuri foarte mari, dar care reduce costurile medicale pentru pacienti. Acest tip de tehnologie este foarte important pentru oncologi, dar si pentru alte specialitati, beneficiari fiind pacientii.
    Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, de la Clinica ORL a Spitalului Sfanta Maria, a precizat ca tehnologia PET, respectiv tomografia cu emisie de pozitroni, a aparut in urma cu 10-12 ani si este o metoda cu ajutorul careia poate fi diagnosticat cancerul si mai ales metastazele, ceea ce nu se poate face face prin metodele clasice, cum ar fi computerul tomograf sau RMN.
    "Este o metoda foarte costisitoare, dar avand in vedere rezultatele, trebuie facuta", a opinat dr. Sarafoleanu. El a adaugat ca Romania nu dispune de o astfel de tehnologie iar bolnavii, cel putin cei care au cancer in sfera in ORL, sunt trimisi in Ungaria, unde platesc 1.000 de euro pentru aceasta analiza.
    Prof. dr. Sarafoleanu a subliniat ca numarul afectiunilor canceroase in sfera ORL a crescut in ultimii ani. O crestere mare a inregistrat numarul cazurilor de cancer de laringe, care si-a dublat frecventa fata de acum 10-12 ani, dar si cel de amigdale si de limba.
    Specialistul a mentionat ca, din pacate, oamenii vin tardiv la medic si in aceasta situatie trebuie utilizate metode mutilante. El a spus ca o persoana care are o raguseala ce dureaza mai mult de trei-patru saptamani trebuie sa se prezinte la un consult medical de specialitate.
Sursa: Rompres, 18-06-2007, Vizualizari 2580
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.