Temperatura și umiditatea nu influențează semnificativ răspândirea noului coronavirus

Legătura dintre vreme și transmiterea noului coronavirus este una complicată. Deși temperaturile influențează supraviețuirea SARS-CoV-2, acestea influențează și comportamentul uman, care poate facilita răspândirea noului coronavirus.
Potrivit unui nou studiu, temperatura și umiditatea nu joacă un rol extrem de important în răspândirea infecției. Astfel, chiar dacă este cald sau frig afară, transmiterea noului coronavirus de la o persoană la alta depinde aproape în totalitate de comportamentul uman. Rezultatele au fost publicate pe 26 octombrie în International Journal of Environmental Research and Public Health.
Vremea a fost definită sub forma unei valori care include temperatura și umiditatea. Cercetătorii au studiat modificarea valorii în funcție de răspândirea infecției cu SARS-CoV-2 în mai multe zone de pe glob, între martie și iulie 2020. Analiza a fost făcută la nivel de state și districte, țări, regiuni și la nivel global.
La nivel de state și districte, s-a analizat și legătura dintre infecția cu noul coronavirus și comportamentul uman, utilizându-se date de telefonie mobilă.
Studiul a evaluat comportamentul uman în general, fără să caute o legătură între acesta și vreme.
Potrivit rezultatelor, vremea nu a influențat aproape deloc rata de răspândire a noului coronavirus, având o importanță relativă de mai puțin de 3%. De asemenea, nu există indicatori că un anumit tip de vreme ar facilita răspândirea.
La polul opus, comportamentul uman are un impact semnificativ asupra transmiterii infecției. Cei mai importanți factori care au contribuit la răspândirea bolii sunt excursiile și petrecerea timpului departe de casă. Acești factori au avut o importanță relativă de 34%, respectiv 26%. Următorii doi factori în ordinea importanței au fost populația și densitatea urbană, cu o importanță relativă de 23%, respectiv 13%.
Rezultatele sugerează că trebuie să luăm măsuri personale de protecție și să fim conștienți de riscurile ce implică expunerea urbană.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Potrivit unui studiu, un medicament antiviral poate grăbi vindecarea de COVID-19
- Și tinerii sunt vulnerabili în fața infecției cu noul coronavirus
- Vaccinul anti-gripal poate oferi protecție împotriva efectelor severe ale COVID-19
- 92% dintre pacienții cu COVID-19 sever prezintă simptome ale bolii la un an de la externare
intră pe forum