Terapia cognitiv-comportamentală este cel mai eficient tratament pentru tulburările de anxietate socială

©

Autor:

Terapia cognitiv-comportamentală este cel mai eficient tratament pentru tulburările de anxietate socială
Fobia socială este cel mai comun tip de tulburare de anxietate întâlnit în prezent, însă tratamentele utilizate până acum nu au avut cele mai bune rezultate. Cercetătorii britanici și norvegieni au studiat timp de 10 ani alternativele de tratament și au descoperit că cea mai eficientă pentru tulburările de anxietate socială este psihoterapia cognitiv-comportamentală.

Până acum, se credea că o combinație între psihoterapia cognitiv-comportamentală și medicație psihiatrică reprezintă cea mai bună abordare terapeutică. Totuși, în studiul publicat în revista Psychotherapy and Psychosomatics, cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Științe și Tehnologie și Universitatea din Manchester afirmă că doar terapia are efecte mai bune pe terment lung, față de medicamente sau combinația între terapie și medicamente.

„Este unul dintre cele mai bune studii privind tulburările de anxietate socială. A fost o provocare din punct de vedere academic și logistic, dar rezultatele sunt promițătoare”, afirmă prof. Hans M. Nordahl. La aproape 85% dintre participanții la studiu simptomele s-au îmbunătățit semnificativ sau au dispărut în totalitate, în urma ședințelor de terapie cognitiv-comportamentală.

Echipa de cercetători a lucrat de asemenea la îmbunătățirea acestei psihoterapii, adăugând noi elemente de procesare, care s-au dovedit a fi eficiente.

„Folosim psihoterapia metacognitivă, ceea ce înseamnă că lucrăm cu gândurile pacientului și cu reacțiile și credințele sale despre aceste gânduri. Ne adresăm meditației asupra propriilor gânduri și grijilor față de funcționarea în situațiile sociale obișnuite. Învățarea reglării atenției și antrenamentul proceselor mentale sunt elemente terapeutice noi, cu potențial enorm pentru acești pacienți”, spune Hans M. Nordahl.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 10-07-2022 | creare: 19-12-2016 | Vizite: 2470
Bibliografie
Social anxiety disorders? Cognitive therapy most effective treatment, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161216115526.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Psihoterapia modifică circuitele din creier
  • Realitatea virtuală vine în ajutorul psihoterapiei
  • Dezvoltarea toleranței la anxietate - cheia în reducerea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive
  •