Ticurile comportamentale la copii, comune in orfelinate, dispar dupa preluarea micutilor de catre asistenti maternali (studiu)

Data publicării: 14-05-2010

Ticuri comportamentale precum leganarea continua a capului, a mainilor sau tremuratul din tot corpul, sunt comune la copiii institutionalizati in orfelinate, dar de foarte multe ori dispar dupa ce acesti copii sunt preluati de asistenti maternali, conform unui studiu romanesc realizat in cadrul Proiectului de interventie timpurie de la Bucuresti (Bucharest Early Intervention Project), informeaza Reuters.

Cu cat un copil este retras mai rapid din mediul orfelinatelor si introdus in mediul familial asigurat de asistentii maternali, cu atat acesta scapa mai usor de eventualele ticuri comportamentale dobandite. Astfel de ticuri sunt comune si in cazul micutilor suferind de autism, insa nu este clar daca sunt legate de existenta unor leziuni ale creierului, conform autorilor studiului.

'Aceste rezultate subliniaza nevoia plasarii cat mai rapide a acestor copii in cadrul unei familii, chiar si in sistemul de asistenta maternala', conform unui material publicat in ultimul numar al revistei Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Dr. Charles Nelson de la Spitalul de pediatrie din Boston a coordonat munca de sistematizare a datelor obtinute prin Proiectul de interventie timpurie, un studiu realizat la invitatia Guvernului Romaniei de catre cercetatori americani, studiu desfasurat asupra a 187 de copii orfani sau abandonati si institutionalizati.

In cadrul studiului, 68 de copii au fost repartizati in grija asistentilor maternali, iar ceilalti 68 au ramas in orfelinat. Varsta medie a micutilor este de 23 de luni.

La inceputul acestui experiment, peste 60% dintre copii prezentau una sau mai multe forme de ticuri comportamentale, in stadii diferite de agravare. Comparativ, doar 20% dintre copiii crescuti in cadrul familiilor lor, in zona Bucurestiului, ce au fost evidentiati ca grup martor, prezentau astfel de ticuri.

De-a lungul timpului, in ambele grupuri de copii s-a constat un declin al ticurilor comportamentale, insa imbunatatirea starii copiilor preluati de asistentii maternali a fost mai evidenta. La patru ani si jumatate de la inceperea acestui studiu, aproximativ jumatate dintre copiii ramasi in orfelinat aveau inca astfel de ticuri, situatie intalnita la doar o treime dintre copiii preluati de asistentii maternali.

Varsta la care acesti copii sunt plasati in grija asistentilor maternali este de asemenea importanta. Dupa patru ani si jumatate de studiu, nici unul dintre copiii preluati de asistenti inainte de a implini 1 an, nu manifestau astfel de ticuri, comparativ cu 43% dintre copiii preluati dupa varsta de 2 ani.

Insa, conform autorilor, important este faptul ca majoritatea copiilor preluati de asistenti maternali inregistreaza o scadere a intensitatii si frecventei ticurilor comportamentale, 'fapt care sugereaza ca recuperarea lor este posibila'.

Studiul realizat asupra copiilor romani ilustreaza nevoia de a intelege mai bine rolul jucat de mediul familial in cresterea unor copii sanatosi, conform unui comentariu despre acest studiu prezentat de Dr. David Rubin si Dr. Kathleen Noonan, directori la Spitalul de Pediatrie din Philadelphia.
Sursa: Agerpres, 14-05-2010, Vizualizari 840
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.