Timpul petrecut pe mediile de socializare online nu cauzează tulburări mintale

©

Autor:

Timpul petrecut pe mediile de socializare online nu cauzează tulburări mintale

Odată cu expansiunea internetului, timpul petrecut pe rețelele de socializare de către persoanele tinere, preponderent de adolescenți, a crescut considerabil. Din punct de vedere procentual, din anul 2012 și până în prezent a fost remarcată o creștere cu 62,5% a perioadei petrecute în mediul online. Concret, adolescenții petrec în prezent în medie aproximativ 2,6 ore pe zi în mediul online. În același timp, la nivel global există o creștere semnificativă a numărului de persoane tinere care sunt diagnosticate cu tulburări mintale sau de comportament. Din acest motiv, anumiți cercetători au asociat creșterea timpului petrecut în mediul online cu incidența în creștere a depresiei sau anxietății la persoanele tinere.

Conform unei cercetări conduse de Sarah Coyne, profesor la Universitatea Brigham, timpul petrecut pe social media nu crește în mod direct anxietatea sau depresia la adolescenți. Publicat în revista academică Computers in Human Behavior, studiul demonstrează că prin creșterea sau prin micșorarea timpului petrecut în mediul online nu este modificat nivelul de stres, sănătatea mintală nefiind influențată în mod direct. Scopul studiului a fost acela de a ajuta societatea să examineze contextul și conținutul din mediile de socializare, mai degrabă decât să asocieze problemele de natură mintală cu timpul petrecut online. Modul de utilizare al mediului social media este mai important decât perioada de timp în care rețelele sociale online sunt folosite.

În cadrul studiului, un număr de 500 de adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 20 de ani au fost rugați să completeze chestionare o dată pe an, pentru o perioadă de opt ani. Timpul petrecut pe rețelele sociale într-o zi normală a fost măsurat pentru fiecare dintre participanți. De asemenea, anchetatorii au măsurat depresia și anxietate, prin intermediul unor întrebări cu diferite scale ce pot indica simptome depresive și nivelul de anxietate. La finalul celor opt ani de anchete, rezultatele au fost analizate la nivel individual, astfel încât orice corelație între cele două variabile să fie identificată. Conform rapoartelor, tinerii de 13 ani utilizează rețelele sociale pentru 31-60 de minute pe zi, în timp ce persoanele ajunse la 20 de ani sunt active în mediul online pentru aproape două ore. Deși odată cu înaintarea în vârstă nivelul mediu de utilizare a rețelelor sociale a crescut constant, acest lucru nu a prezis modificări de sănătate mintală.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 29-10-2019 | creare: 29-10-2019 | Vizite: 568
Bibliografie
Overall time on social media is not related to teen anxiety and depression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191022174406.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Prezența online a copiilor - potențiale riscuri nebănuite de către părinți
  • 1 din 5 adolescenți prezintă un somn deficitar din cauza rețelelor de socializare
  • Imaginile postate pe internet pot dezvălui apariția depresiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum