Tinitus (acufene) - Combinarea tehnologiei auditive Phonak cu experiența specialiștilor Ototon poate ameliora zgomotul frustrant din urechi

©

Autor:

Tinitusul este un simptom al unei afecțiuni și este perceput de cele mai multe ori ca un zumzăit, șuierat sau țiuit.

În cazurile ușoare, persoanele pot percepe aceste sunete ca o neplăcere temporară (tinitus acut). Însă, pentru persoanele care aud aceste sunete constant, pe perioade îndelungate (tinnitus cronic), poate fi destul de deranjant, pot afecta concentrarea și somnul ducând la afecțiuni precum stres, anxietate sau depresie.

În funcție de prezența sau absența unui stimul sonor, tinitusul poate fi clasificat în tinitus subiectiv și tinitus obiectiv.

Tinitusul subiectiv este perceput doar de persoana afectată și oferă o indicație asupra problemelor auditive și a condițiilor neurologice asociate cu o hipoacuzie. Cauzele prezenței tinitusului subiectiv includ hipoacuzia neurosenzorială, cauzată de deteriorarea celulelor ciliate interne, înaintarea în vârstă, expunerea la zgomote puternice, medicația ototoxică, boala Ménière sau alte afecțiuni medicale.

Tinitusul obiectiv este mai puțin frecvent, iar sunetul este perceput atât de pacient cât și de examinator. Este provocat de probleme ale sistemului cardiovascular sau musculo-scheletic. Zgomotele cauzate de acesta pot indica probleme ale circulației (tinitus vascular) sau ale sistemelor somatice ale corpului (tinitus mecanic). În cazul anomaliilor arterei carotide, tinitusul este perceput ca un sunet pulsatil (tinitus pulsatil).

Deși în prezent nu există un tratament pentru tinitus, este posibilă ameliorarea acestuia dacă este asociat cu o hipoacuzie. O abordare eficientă este reabilitarea auditivă, cu ajutorul celor mai noi tehnologii auditive, alături de o pregătire de specialitate pentru a-i ajuta pe pacienți să înțeleagă mai bine și să gestioneze tinitusul.

"Când oamenii au tinitus, acesta este adesea primul simptom pe care îl observă. Cu toate acestea, este posibil ca auzul lor să se fi diminuat deja și să nu fi observat. Acest lucru contribuie la stresul și oboseala deja acumulate. Prin urmare, o evaluare completă a auzului și reabilitarea hipoacuziei existente reprezintă primul pas în ameliorarea tinitusului. Dacă aveți chiar o pierdere ușoară a auzului și aveți dificultăți în a auzi numai în medii dificile acustic, acest lucru poate contribui la stres, iar stresul poate avea un efect negativ asupra tinitusului." explică expertul în tinitus Chris DePlacido de la Universitatea Queen Margaret din Edinburgh.

Beneficiul pe care îl oferă reabilitarea auditivă pentru tinitus este legat de motivul pentru care apare acest simptom: tinitusul este un efect secundar accidental al creierului care „amplifică” sunetele pe care le poate auzi pentru a compensa pentru cele pe care nu le poate auzi. Deoarece protezele auditive transmit creierului informațiile sonore care îi lipsesc, auzul devine mai natural. În plus, le oferă utilizatorilor mai multe sunete utile asupra cărora să se concentreze diminuând astfel atenția asupra tinitusului.

Este important să apelați la un specialist calificat în audiologie și protezare auditivă. Acest aspect este componenta de bază a tuturor abordărilor de succes în gestionarea tinitusului. Ajutând un pacient să înțeleagă cum funcționează tinitusul, ce îl poate agrava și învățându-l strategii de adaptare, impactul acestuia asupra bunăstării sale emoționale poate fi redus, rezultatul fiind o viață mai fericită.

Această abordare aduce rezultate reale și ajută tot mai multe persoane afectate de tinitus să își recapete controlul asupra vieții.

Vă confruntați cu tinitus? Acționați astăzi. Contactați acum Centrul de Audiologie OTOTON la 031 9298 sau pe www.ototon.ro pentru a face o programare în vederea efectuării pachetului complet de investigații audiologice și pentru a găsi împreună soluția potrivită pentru dumneavoastră.

Data actualizare: 14-09-2022 | creare: 14-09-2022 | Vizite: 211
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: